Cameron oznámil, že Británia nebude súčasťou spoločného azylového systému EÚ

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 17:13 • 2 min
Cameron oznámil, že Británia nebude súčasťou spoločného azylového systému EÚ

BRUSEL - Británia sa nepripojí k spoločnému azylovému systému EÚ, ktorý pripravuje Európska komisia (EK). Na úvod dnešného summitu EÚ-Turecko v Bruseli to potvrdil britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

Britský premiér spresnil, že jeho krajina bude ovplyvnená migračnou krízou, aj keby voliči v júnovom referende rozhodli o vystúpení Británie z EÚ.

 

"Máme solídnu možnosť nezúčastňovať sa na tejto veci. Neexistuje žiadna perspektíva pripojenia sa Británie k spoločnému procesu udeľovania azylu v Európe. Budeme mať svoj vlastný prístup pre udeľovanie azylu, náš vlastný spôsob, ako riešiť veci a chrániť hranice," upozornil Cameron.

 

Podľa súčasného systému EÚ, známeho ako Dublinský protokol, ktorý sa vzťahuje aj na Spojené kráľovstvo, členské krajiny únie musia zaregistrovať žiadateľov o azyl a rozbehnúť príslušné azylové konanie pre každého z nich. Zodpovednosť za tento proces leží na pleciach prvého štátu EÚ, do ktorého utečenci vstúpili. Táto povinnosť prestala platiť vlani, keď štáty "prvej línie", čiže tie najviac vystavené náporu migrantov, nestíhali plniť záväzky z Dublinského protokolu.

 

Britský denník Financial Times v nedeľu upozornil, že Európska komisia pracuje na príprave centralizácie žiadostí o azyl v EÚ. Komisia by mala predstaviť nový návrh na radikálne prehodnotenie svojej azylovej politiky už o necelé dva týždne, na summite EÚ v dňoch 17. a 18. marca.

 

Návrh exekutívy EÚ ráta s tým, že všetky žiadosti o azyl budú prenesené na Európsky podporný úrad pre azyl (EASO), čo je jedna z výkonných agentúr EÚ, so sídlom na Malte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona