Cameron: Novým predsedom Európskej rady by mohol byť Tusk

NETKY.SK • 27 August 2014, 09:02 • 2 min
Cameron: Novým predsedom Európskej rady by mohol byť Tusk

LONDÝN - Britský premiér David Cameron je pripravený podporiť vymenovanie poľského náprotivka Donalda Tuska do funkcie stáleho predsedu Európskej rady po ubezpečení, že má pochopenie pre snahy Londýna zreformovať EÚ.

slovakia

left justify in out

Vhodnosť Tuskovej kandidatúry bola predmetom utorňajšieho telefonátu s Cameronom, ktorý sa s ním skontaktoval pred sobotňajším summitom EÚ v Bruseli. Lídri členských krajín by sa totiž mali zaoberať aj tým, kto na poste stáleho predsedu Európskej rady nahradí dosluhujúceho Belgičana Hermana Van Rompuya. Poľský premiér stojaci na čele stredopravicovej strany Občianska platforma zatiaľ neprejavil záujem kandidovať, a to ani napriek naliehaniu zo strany nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Hovorkyňa poľskej vlády Malgorzata Kidawová-Blonská sa pre agentúru Reuters vyjadrila, že Tusk zostáva verný terajšej funkcii a prioritou sú pre neho "poľské záležitosti". "Výrokmi pána Camerona sme samozrejme veľmi polichotení," povedala.

 

Cameron sa chce budúci rok uchádzať o znovuzvolenie aj na základe prísľubu, že sa bude snažiť o prehodnotenie vzťahu Británie k EÚ a do konca roka 2017 usporiada referendum o zotrvaní krajiny v bloku. Najnovšie úsilie v súvislosti s obsadzovaním vrcholových postov v Bruseli vyvíja po tom, ako sa mu nepodarilo zabrániť zvoleniu luxemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera za nového predsedu Európskej komisie. Cameron totiž Junckera považuje za "federalistu", ktorý podľa neho nebude podporovať potrebné zmeny v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona