Cameron nepodporí kandidátov na post predsedu EK

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 13:41 • 2 min
Cameron nepodporí kandidátov na post predsedu EK

LONDÝN - Britský premiér David Cameron bude lobovať medzi lídrami EÚ, aby nepodporili ani jedného z najprominentnejších kandidátov na post predsedu Európskej komisie, a namiesto nich zvážili iné mená, uviedli dva britské anonymné zdroj.

slovakia

left justify in out

Cameron je údajne proti niekdajšiemu dlhodobému luxemburskému premiérovi Jeanovi-Claudovi Junckerovi ako aj proti terajšiemu predsedovu Európskeho parlamentu, nemeckému socialistovi Martinovi Schulzovi, pretože ich považuje za príliš federalistických. "Je skutočne dôležité, aby budúci predseda EK bol proreformný. Cameron bude hovoriť s lídrami o iných kandidátoch," povedal zdroj blízky premiérovi.

 

Cameron sľúbil, že prerokuje britský vzťah s EÚ, ak zvíťazí v budúcoročných parlamentných voľbách, a do konca roka 2017 usporiada referendum o zotrvaní či vystúpení Británie z únie. Doteraz však získal v EÚ len obmedzenú podporu jeho navrhovaných reforiem vrátane navrátenia väčších právomocí členským krajinám únie. 

 

Európski lídri budú na neformálnej večeri 27. mája debatovať o možných kandidátoch na vedúce posty v EÚ. Cameronove úsilie však bude ťažké, keďže napríklad Juncker má podporu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorej postavenie v únii je veľmi silné. Cameron sa tiež snaží dosiahnuť, aby sa o tomto vrcholovom poste dohodli radšej lídri EÚ ako poslanci Európskeho parlamentu. Dohodu by rád dosiahol začiatkom júna na stretnutí vo Švédsku, na ktorom sa majú zúčastniť Angela Merkelová a holandský premiér Mark Rutte. Účastníci stretnutia sa majú zamerať na potreby EÚ v nasledujúcich 5 rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona