Cameron nemusí oznámiť odchod Británie z EÚ listom, môže to urobiť na summite

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 11:57 • 2 min
Cameron nemusí oznámiť odchod Británie z EÚ listom, môže to urobiť na summite

BRUSEL - Britský premiér David Cameron nemusí zaslať predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi oficiálny list so žiadosťou o vystúpenie Spojeného kráľovstva z EÚ. Stačí, keď túto žiadosť ako výsledok minulotýždňového referenda oficiálne prednesie pred lídrami členských štátov EÚ na nadchádzajúcom summite v Bruseli (28.-29.6.), uviedol dnes belgický denník L'Echo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najvyšší predstavitelia EÚ, ministri zahraničných vecí členských krajín, rovnako aj nemecká vláda či francúzsky prezident jasne naznačili, že Británia by mala čo najskôr aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy a začať rokovania o vystúpení z únie. Cameron však v piatok 24. júna, deň po kľúčovom referende o zotrvaní svojej krajiny v EÚ, oznámil, že hodlá do októbra z funkcie odstúpiť a rokovaniami o odchode Británie z únie sa bude zaoberať až jeho nástupca na poste predsedu vlády.

Britský premiér ani nepotrebuje zaslať oficiálnu písomnú žiadosť Európskej únii, uviedol denník L'Echo s odkazom na vysokopostavených úradníkov z prostredia EÚ. Podľa tohto zdroja úplne postačí, ak Cameron predloží túto žiadosť v utorok počas prvého dňa rokovaní premiérov a prezidentov členských krajín únie.

 

"Spustenie procesu odchodu... by mohlo mať podobu listu pre predsedu Európskej rady alebo oficiálneho vyhlásenia na zasadnutí Európskej rady, ktoré bude riadne uvedené v oficiálnych záznamoch z rokovania," uviedol hovorca Európskej rady pre belgický denník.

 

Cameron môže očakávať, že na summite sa vystupňuje politický tlak na zoficiálnenie postoja Británie ohľadom brexitu. Predstavitelia EÚ tvrdia, že hra na čas zo strany Británie by viedla k zbytočným nejasnostiam a oslabeniu finančných trhov.

 

V tejto súvislosti sa dnes popoludní, v predvečer summitu EÚ, uskutoční v Berlíne stretnutie medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a talianskym premiérom Matteom Renzim. Okrem toho má Merkelová na dnes naplánované separátne stretnutie s Tuskom, s ktorým bude rovnako hovoriť o postoji EÚ voči brexitu.

 

Tusk bude v utorok a v stredu predsedať jednému z najnapätejších summitov v histórii Európskej únie. Utorňajšia pracovná večera lídrov EÚ, hlavný bod rokovaní, bude venovaná otázkam okolo brexitu a "vysvetleniam", ktoré sa svojim kolegom chystá predložiť Cameron. Ten už oznámil, že výsledky referenda vyústia v jeho demisiu.

 

V druhý deň summitu, v stredu 29. júna, sa na neformálnych rokovaniach stretnú lídri 27 členských krajín už bez Camerona, aby prediskutovali spoločné pozície ohľadom krokov Británie pri vystúpení z EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) gon

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies