Cameron je znepokojený vývojom v bývalej kolónii Hongkong

NETKY.SK • 30 September 2014, 10:44 • 2 min
Cameron je znepokojený vývojom v bývalej kolónii Hongkong

BIRMINGHAM - Britský premiér David Cameron vyjadril hlboké znepokojenie nad posledným vývojom v Hongkongu, kde prebiehajú najväčšie demonštrácie za posledné roky.

slovakia

left justify in out

Na otázku televíznej stanice Sky News, či Cameron cíti zodpovednosť za vývoj niekdajšieho britského teritória odpovedal: "Samozrejme. Cítim hlboký záväzok". "Keď sme dosiahli dohodu s Čínou (o vrátení kolónie), súčasťou tejto dohody boli podrobnosti týkajúce dôležitosti zaistenia demokratickej budúcnosti hongkonskému ľudu," uviedol šéf britskej vlády. "Som hlboko znepokojený tým, čo sa deje a dúfam, že tento problém sa bude dať vyriešiť," dodal.

 

Protesty v bývalej britskej kolónii vyvolalo rozhodnutie vlády v Pekingu povoliť účasť vo voľbách do hongkonských orgánov iba vopred schváleným kandidátom. Najvyšší hongkonský predstaviteľ Leung Čchun-jing demonštrácie označil za "ilegálne" a požiadavky účastníkov odmietol. V niektorých médiách sa medzitým začal objavovať výraz dáždniková revolúcia, keďže demonštranti používajú dáždniky aj na ochranu pred slzotvorným plynom. Ide pritom podľa nich o jednu z najväčších výziev pre čínske komunistické vedenie od potlačenia protestov na pekinskom Námestí nebeského pokoja pred 25 rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies