Cameron je rád, že Británia nebude v európskom "superštáte"

NETKY.SK • 20 Február 2016, 07:46 • 2 min
Cameron je rád, že Británia nebude v európskom "superštáte"

BRUSEL - Britský premiér David Cameron po skončení summitu EÚ v Bruseli a počas prvého vystúpenia pred novinármi uviedol, že po dosiahnutí dohody medzi EÚ a Britániou je pripravený odporučiť britským voličom, aby v referende hlasovali za zotrvanie Spojeného kráľovstva v únii.

slovakia

left justify in out

Dosiahnutá reformná zmluva podľa jeho slov zároveň zaručí, že Británia nikdy nebude súčasťou "európskeho superštátu".

"Budú zavedené nové a ťažké obmedzenia k prístupu do nášho systému sociálneho zabezpečenia pre zahraničných pracovníkov EÚ," skonštatoval premiér. Ocenil, že sa Británii na summite podarilo presadiť mechanizmus "záchrannej brzdy", ktorá po jeho aktivácii zaručí, že počas siedmich rokov budú mať zahraniční pracovníci štvorročné obmedzenie k britským zamestnaneckým dávkam.

 

Cameron zároveň zdôraznil, že jeho krajina nikdy neprijme euro, pričom táto dohoda znamená "životnú ochranu" pre ekonomiku ostrovnej krajiny. Dodal, že reformná zmluva s EÚ zaručí, že pojem "stále tesnejšej únie" nebude platiť pre Britániu.

 

Dohodu, ktorá vznikla po dvojdňovom maratóne rokovaní lídrov EÚ a ktorá sa v sociálnej oblasti v podobe znižovania prídavkov na deti zahraničných zamestnancov vzťahuje na všetky členské štáty EÚ, v legislatívnej podobe navrhne Európska komisia. Následne ju bude musieť odobriť Rada EÚ a tiež Európsky parlament.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona