Cameron je presvedčený, že jeho požiadavke na zmeny v EÚ možno vyhovieť

NETKY.SK • 7 Január 2016, 11:42 • 2 min
Cameron je presvedčený, že jeho požiadavke na zmeny v EÚ možno vyhovieť

MNÍCHOV - Britský premiér David Cameron dnes povedal, že rokovania o reforme Európskej únie sa vyvíjajú dobre a on verí, že záležitosti týkajúce sa konkurencieschopnosti a migrácie možno s úspechom vyriešiť.

slovakia

left justify in out

"Veríme, že všetky tieto záležitosti možno vyriešiť. Rokovania sa vyvíjajú dobre. Sú zložité, sú tvrdé. Sú to ťažké záležitosti," informoval novinárov v stredu večer po stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v bavorskom Wildbad Kreuthe. Citovala ho agentúra Reuters.

 

"Ale dôverujem dobrej vôli - a dobrá vôľa je na všetkých stranách -, že dokážeme doviesť tieto rokovania k záveru a potom usporiadať referendum," dodal. Prieskum verejnej mienky, ktorý vo štvrtok zverejnila renomovaná britská spoločnosť ORB, špecializujúca sa na prieskumy, ukázal, že väčšina už rozhodnutých Britov by hlasovala za odchod z Európskej únie. Podľa tohto výsledku je Británia najviac euroskeptickou krajinou z celého 28-členného eurobloku, dodal Reuters.

 

Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA pricestoval Cameron do bavorského letoviska Wildbad Kreuth v stredu na stranícku konferenciu Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU), sesterskej organizácie Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka.

 

Vo výzve adresovanej nemeckým voličom, ktorú dnes zverejnili noviny Bild, Cameron uviedol, že zostať v Európskej únii by Británii pomohlo obmedzenie sociálnych dávok pre migrantov i obmedzenie právomocí Bruselu. Argumentoval, že "Nemecko môže pomôcť" Británii presadiť zmeny, ktoré by presvedčili Britov, aby v plánovanom referende hlasovali za zotrvanie v EÚ.

 

Nemecká podpora pre britské reformné návrhy je považovaná za rozhodujúcu pre Camerona, aby dosiahol dohodu, skôr než budú Briti hlasovať v referende o zotrvaní v EÚ. Británia navrhuje Bruselu, aby vrátil právomoci národným parlamentom, zredukoval nadmernú administratívu a obchodné reštrikcie a obmedzil benefity pre migrantov počas prvých štyroch rokov ich pobytu.

 

Šéf CSU Hors Seehofer, ktorý vytrvalo požaduje sprísnenie kontroly imigrácie - čím sa dostáva do konfliktu s Merkelovou -, povedal, že Cameronov postoj ohľadne dávok pre migrantov sa absolútne zhoduje s názorom jeho strany.

 

Rokovania britského premiéra v Nemecku dnes budú pokračovať. Ešte dnes však odcestuje do Budapešti, kde s pravicovým konzervatívnym premiérom Viktorom Orbánom plánuje rokovať o reforme EÚ i ďalších témach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies