Cameron: Internetové firmy musia urobiť viac v boji proti extrémizmu

NETKY.SK • 24 Február 2015, 06:52 • 2 min
Cameron: Internetové firmy musia urobiť viac v boji proti extrémizmu

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes v parlamente vyhlásil, že internetové firmy musia urobiť viac v boji proti extrémizmu. Reagoval tak na prípad troch britských tínedžeriek, ktoré sa zradikalizovali doma "vo svojich izbách" a podľa úradov ušli z Londýna so zámerom odcestovať do Sýrie za extrémistami z organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Tri kamarátky Shamima Begumová (15), Amira Abaseová (15) a Kadiza Sultanová (16) zmizli z domu minulý utorok, pričom nezanechali žiaden odkaz pre príbuzných. Podľa zistení úradov letecky odcestovali do Turecka a chcú sa pridať k Islamskému štátu.

 

Správy o tínedžerkách viedli zákonodarcov k výzvam, aby spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá boli aktívnejšie v boji proti extrémizmu - najmä po zverejnení informácií, že dievčatá boli cez Twitter v kontakte s ďalšími ženami zapojenými do nebezpečnej militantnej organizácie IS.

 

"Všetci sme zdesení zo spôsobu, akým boli britské tínedžerky zradikalizované a podvedené jedovatou ideológiou islamistického extrémizmu, hoci trávili čas doma vo svojich izbách na internete," povedal v parlamente Cameron, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

"Správy, že jedno z dievčat malo nadviazaný kontakt na internete až so 70 extrémistami, len zdôrazňujú, aká dôležitá je práca, ktorú robíme so spoločnosťami prevádzkujúcimi sociálne médiá," vyhlásil britský premiér.

 

Cameron dodal, že nastal pokrok v spolupráci niektorých firiem s úradmi pri pátraní po extrémistickom obsahu, ale treba urobiť ešte viac. "Internetové firmy majú spoločenskú zodpovednosť. A my od nich očakávame, že sa budú podľa toho správať," vyhlásil Cameron. Zábery troch dievčat kráčajúcich po londýnskom letisku Gatwick pred odletom do Istanbulu vyústili do otázok a pochybností, či sa nedalo urobiť viac a dievčatá zastaviť.

 

Bezpečnostné služby odhadujú, že približne 600 Britov už odcestovalo do Sýrie alebo Iraku, aby sa pripojili k militantom. Británia preto tento mesiac zaviedla nové opatrenia, ktoré umožňujú polícii odobrať pasy ľuďom podozrivým z toho, že chcú odcestovať do regiónu za militantmi.

 

Cameron vyhlásil, že úrady spolu s letiskami musia zaviesť nové opatrenia týkajúce sa detí bez sprievodu. Z najnovšieho prípadu totiž vyplýva, že tínedžerkám dovolili nastúpiť do lietadla smerujúceho do Turecka bez toho, aby im letecká spoločnosť položila nejaké otázky.

 

Dnes sa ukázalo aj to, aká rýchla bola radikalizácia dievčat. Riaditeľ ich školy vo východnom Londýne totiž povedal, že polícia nezistila žiaden dôvod na obavy, keď žiačky vypočúvala ohľadne podozrenia, že jedna z ich kamarátok vlani v decembri odcestovala do Sýrie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies