Cameron hrozí ignorovaním rozsudkov ESĽP

NETKY.SK • 3 Október 2014, 14:52 • 2 min
Cameron hrozí ignorovaním rozsudkov ESĽP

LONDÝN - Británia uvažuje o vzdaní sa členstva v rámci Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu, ak by mala prísť o konečné rozhodovanie v otázkach ľudských práv.

slovakia

left justify in out

V piatok o tom informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na predvolebný program Konzervatívnej strany súčasného premiéra Davida Camerona. Ten svojim voličom už dávnejšie prisľúbil, že bude bojovať za obmedzenie kompetencií Bruselu. Podľa analytikov tým reaguje na rastúcu podporu euroskeptickej strany UKIP Nigela Faragea.

 

Cameron kritizuje fakt, že verdikty ESĽP obmedzujú právo Británie na rozhodovanie napríklad o deportácii podozrivých militantov. "Nepotrebujeme inštrukcie tohto druhu od sudcov v Štrasburgu," povedal Cameron tento týždeň na sneme Konzervatívnej strany. Z najnovšieho prieskumu verejnej mienky zverejneného v piatok vyplýva, že konzervatívci prvýkrát za posledné dva roky by len tesne predstihli konkurenčných labouristov, zatiaľ čo UKIP by volilo až 14 percent Britov. 

 

Cameron svojim voličom už dávnejšie prisľúbil usporiadanie referenda o prípadnom vystúpení Británie z EÚ, v snahe nakloniť si euroskeptikov však zároveň potvrdil snahu o prenesenie viacerých právomocí z Bruselu späť do Londýna. Ak konzervatívci vyhrajú voľby naplánované na máj 2015, súčasný premiér chce presadiť prijatie takzvanej listiny práv, ktorá by bránila ESĽP rozhodovať v týchto otázkach na úkor Londýna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies