Cameron chce podniknúť razantné kroky voči migrantom, dotknú sa aj Slovákov!

NETKY.SK • 3 December 2014, 10:24 • 2 min
Cameron chce podniknúť razantné kroky voči migrantom, dotknú sa aj Slovákov!

BRATISLAVA - Ak si nenájdeš prácu do pol roka, musíš odísť. Takéto plány prezentuje britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

"Chceme zmeniť pravidlá, tak, aby nikto nemohol využívať sociálne výhody bez toho, aby predtým pracoval", uviedol Cameron. Razantné kroky proti migrantom sa môžu dotknúť aj 50-tisíc Slovákov, píšu dnešné Hospodárske noviny.

 

Štyridsaťpäť percent z nich pracuje prevažne v administratíve, 20 percent v ubytovacích službách, 15,6 percenta robí au pair, 10 percent je v poľnohospodárstve i potravinárstve a 4 percentá pôsobia v zdravotníctve a sociálnych službách.

 

Škrt plánom môžu urobiť európske zákony. Podľa politológov sa Cameronove kroky nedočkajú pochopenia u predstaviteľov Európskej únie. "Voľný pohyb osôb a kapitálu je jednou z podmienok členstva v Európskej únii," tvrdí politológ Michal Horský.

 

Cameronove plány

 

Prisťahovalci zo štátov EÚ by si podľa jeho plánu mohli nárokovať sociálne dávky až po štyroch rokoch práce a platenia daní v Británii a ak si prácu nenájdu, budú musieť z krajiny odísť. Cieľom je zabrániť migrantom z EÚ využívať britský sociálny systém. Cameron dúfa, že predstavené opatrenia zmiernia kritiku na adresu imigračnej politiky jeho vlády.

 

K návrhom Camerona patrí tiež prísna regulácia prisťahovania rodinných príslušníkov migrantov a zastavenie sociálnych platieb pre deti migrantov z EÚ žijúce mimo Británie. Britský premiér pritom ustúpil od predošlých návrhov ako stanovenie kvót pre prisťahovalcov z jednotlivých krajín či "núdzová brzda" celkového počtu migrantov z EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies