Cameron chce bojovať päťročným plánom proti extrémizmu

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 07:34 • 2 min
Cameron chce bojovať päťročným plánom proti extrémizmu

LONDÝN - Britský premiér David Cameron chce pomocou päťročného plánu bojovať proti radikalizácii moslimov vo svojej krajine a zlepšiť integráciu prisťahovalcov.

slovakia

left justify in out

V prejave, s ktorým dnes vystúpi v Birminghame a výňatky z neho zverejnil jeho úrad, bude tiež podľa agentúry AP varovať, že radikálne názory vytvárajú priaznivé prostredie pre islamizmus. "Nemusíte podporovať násilie, aby ste inklinovali k určitým netolerantným myšlienkam, vytvárajúcim prostredie, v ktorom môžu extrémisti prekvitať," uvedie Cameron v príhovore.

Konzervatívny britský premiér v ňom kritizuje názory, vychádzajúce z konšpiračných teórií o "židovskom sprisahaní", alebo o tom, že "západné veľmoci v spolupráci s Izraelom zámerne ponižujú moslimov, pretože chcú zničiť islam".

 

Podľa výňatkov svojho prejavu Cameron taktiež odmieta hľadať dôvody pre terorizmus vo svete v chudobe alebo v zahraničnej politike Západu. "Proti tomuto argumentu treba bojovať," tvrdí.

 

Cameron bude tiež hovoriť o mnohých džihádistoch, ktorí odchádzajú z Veľkej Británie bojovať do radov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku, Sýrii alebo iných krajinách: "Napriek všetkým našim úspechom ako multietnická a multináboženská demokracia musíme čeliť tragickej pravde, že existujú ľudia, ktorí sa narodili a vyrastali v tejto krajine, ale s Britániou sa v skutočnosti neidentifikovali - a majú málo alebo žiadne väzby s inými tunajšími ľuďmi."

 

Cameron chce navrhnúť preskúmanie možností lepšej podpory mladých príslušníkov menšín. Prisťahovalcom by sa podľa neho malo viac pomáhať pri výučbe angličtiny a sociálne znevýhodnené štvrte a ďalšie oblasti by mali dostať pomoc pri ich integrácii.

 

Premiér mieni prehodnotiť aj britskú účasť na medzinárodnej operácii proti IS. Nie je vylúčené, že britský parlament by mohol znovu hlasovať o tom, aby sa Londýn okrem Iraku angažoval aj v náletoch na ciele IS v Sýrii. Túto žiadosť poslanci v roku 2013 zamietli.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona