Cameron chce, aby na IS v Sýrii bombardovala aj Británia, Paríž pritvrdí útoky

NETKY.SK • 23 November 2015, 11:30 • 2 min
Cameron chce, aby na IS v Sýrii bombardovala aj Británia, Paríž pritvrdí útoky

PARÍŽ - Britský premiér David Cameron je presvedčený, že Británia by mala po boku Francúzska a ďalších partnerov podnikať nálety v Sýrii v snahe poraziť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži, ktorá sa konala po rokovaniach s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, Cameron vyhlásil, že plne podporuje kroky, ktoré Francúzsko podniká v Sýrii, a zdôraznil, že je pevne presvedčený, že Británia by mala postupovať podobne.

slovakia

left justify in out

Britský premiér informoval, že Francúzsku ponúkol ako pomoc pri jeho vojenskej operácii v Sýrii britskú základňu na Cypre, ako aj dodatočnú pomoc pri tankovaní paliva počas letu. Cameron avizoval, že neskôr, ešte počas tohto týždňa, parlamentu predloží britskú stratégiu boja proti IS. Vyjadril súčasne nádej, že práve atentáty z 13. novembra v Paríži, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí, primajú parlament, aby podporil britskú účasť na náletoch proti IS v Sýrii.

 

Podľa agentúry Reuters by sa Cameron zrejme rád vyhol zopakovaniu situácie z roku 2013, keď v britskom parlamente neprešiel vládny návrh na nálety na pozície sýrskej armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi. Cameron okrem toho dnes v Paríži uviedol, že podnikne kroky v záujme lepšej výmeny informácií britských spravodajských služieb s Francúzskom a ďalšími európskymi partnermi. Francúzsky prezident dnes avizoval, že Francúzsko zintenzívni svoje nálety na pozície IS v Sýrii, a to aj za pomoci svojej jedinej lietadlovej lode Charles de Gaulle, ktorá dnes zaujala palebné postavenie vo východnom Stredomorí.

 

Hollande zdôraznil, že Francúzsko si v Sýrii vyberie na útoky také ciele, aby "tejto teroristickej armáde (IS) spôsobilo čo najväčšie škody". Poznamenal, že Británia by sa mala rozhodnúť, ako by sa mohla v Sýrii angažovať, ale "my sme presvedčení, že musíme pokračovať v útokoch na IS v Sýrii".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona