Cameron: Čakať na súhlas BR OSN so zásahom v Sýrii je nebezpečné

NETKY.SK • 6 September 2013, 14:27 • 2 min
Cameron: Čakať na súhlas BR OSN so zásahom v Sýrii je nebezpečné

MOSKVA - Čakať na súhlas Bezpečnostnej rady OSN s vojenskými útokmi na Sýriu je "nebezpečná doktrína", vyhlásil dnes na summite G20 v ruskom Petrohrade britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

Niektorí z lídrov na štvrtkovej večeri podľa neho zdôraznili, že vojenský zásah by nemal právny základ, pokiaľ by nešlo o sebaobranu alebo by ho neschválila BR OSN. "Nemyslím si, že je to tak. Myslím si, že je to veľmi nebezpečná doktrína. Ak to akceptujete, mohli by ste mať krajinu, ktorá zmasakruje polovicu svojich obyvateľov, zablokovanú Bezpečnostnú radu OSN, a nikto by nemohol konať," citovala Camerona tlačová agentúra Reuters.

Za frustrujúce označil britský premiér to, že niektoré krajiny vrátane stálych členov BR OSN vyhlasujú, že rozhodnúť o všetkom musí Bezpečnostná rada, no práve tieto krajiny v tejto rade už dva a pol roka blokujú akékoľvek opatrenia a rezolúcie. Čínsky prezident Si Ťin-pching medzitým uviedol, že americkému prezidentovi Barackovi Obamovi na dnešnom stretnutí popri summite G20 povedal, že kríza v Sýrii by mala byť vyriešená politicky a nie vojenským úderom.

"Politické riešenie je jediným správnym východiskom zo sýrskej krízy a vojenský útok nemôže tento problém vyriešiť od základu," citovala čínskeho lídra štátna tlačová agentúra Sinchua. "Očakávame, že určité krajiny si to pred konaním znova premyslia," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies