Cameron by chcel referendum o zotrvaní v EÚ skôr

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 16:25 • 2 min
Cameron by chcel referendum o zotrvaní v EÚ skôr

LONDÝN - Britský premiér David Cameron zorganizuje referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii skôr ako koncom roka 2017, pokiaľ to bude možné.

slovakia

left justify in out

Zároveň bude v rámci prerokovaní väzieb žiadať zmeny v Zmluve o EÚ, uviedol v utorok jeho hovorca. "Pokiaľ to budeme môcť spraviť skôr, tak to spravíme. Postoj sa nijako nezmenil. Premiér to ozrejmil pri viacerých príležitostiach," povedal hovorca.

 

Cameronovi, ktorý získal vo štvrtkových voľbách väčšinu, ponúkli európski lídri rokovania o reformách, avšak vedenie únie zdôraznilo, že základné zmluvy nemožno opätovne prerokúvať. Cameronov hovorca ale jasne povedal: "Chce zmenu zmluvy". Spomenul pritom napríklad sociálnu oblasť. Detaily chce svojim kolegom v EÚ predostrieť koncom júna na summite lídrov. 

 

Premiér už dávnejšie prisľúbil, že v prípade zotrvania pri moci bude vyjednávať o prehodnotení vzťahov medzi Britániou a zvyškom EÚ v oblastiach, ako je imigrácia. Ako konečný termín si pritom stanovil koniec roka 2017. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona