Cameron: Britskú národnú bezpečnosť poškodili údaje vyzradené Snowdenom

NETKY.SK • 16 Október 2013, 15:17 • 2 min
Cameron: Britskú národnú bezpečnosť poškodili údaje vyzradené Snowdenom

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes povedal, že britskú národnú bezpečnosť poškodilo zverejnenie tajných dokumentov, dodaných bývalým americkým spolupracovníkom tajných služieb Edwardom Snowdenom, v denníku Guardian. Premiéra citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Holým faktom je, že to, čo sa stalo, poškodilo národnú bezpečnosť," uviedol Cameron v parlamente a dodal: "V mnohých ohľadoch to priznal aj Guardian, ktorý súhlasil, keď bol slušne požiadaný národným bezpečnostným poradcom a členom vlády, aby zničil dokumenty, ktoré mal." Pri informovaní o špionážnych programoch USA a Británie spolupracovali denníky Guardian a New York Times.

Guardian neskôr pod silným tlakom britskej vlády zničil niekoľko počítačov so Snowdenovými dokumentmi. Podľa Guardianu je však sloboda tlače v USA lepšie chránená zákonom.

Americký novinár Glenn Greenwald, ktorý priniesol prvé články o rozsiahlom špionážnom programe americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), v utorok oznámil, že odchádza z britského denníka Guardian. Greenwald písal zoširoka o tajných sledovacích programoch NSA, pričom vychádzal z materiálov, vyzradených bývalým spolupracovníkom amerických špionážnych služieb Snowdenom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies