Cameron: Britské referendum o členstve v EÚ je v roku 2015 nepravdepodobné

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 10:34 • 2 min
Cameron: Britské referendum o členstve v EÚ je v roku 2015 nepravdepodobné

LONDÝN - Britský konzervatívny premiér David Cameron dnes vyhlásil, že je iba "maličká šanca", že v roku 2015 vyhlási referendum o členstve svojej krajiny v Európskej únii, ktoré chce usporiadať, ak vyhrá v máji parlamentné voľby.

slovakia

left justify in out

Cameron prisľúbil, že bude nanovo rokovať o vzťahu Británie s Európou v otázkach ako napríklad prisťahovalectvo a následne zorganizuje do roku 2017 referendum. Ako komentuje agentúra Reuters, premiér dúfa, že takto zastaví nárast euroskeptických nálad, ktoré vháňajú niektorých voličov Konzervatívnej strany do tábora Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), zameranej proti EÚ.

 

Líder UKIP Nigel Farage vyhlásil, že jeho strana uzavrie dohodu, ktorá umožní Cameronovi vytvoriť vládu, ak voľby neprinesú jasného víťaza - čo sa aj očakáva. Farage však uviedol, že cenou za takúto dohodu bude referendum ešte pred koncom tohto roka.

 

V rozhovore pre reláciu britskej televízie ITV "Good Morning Britain" Cameron takúto Farageovu vyhliadku spochybnil. "Čím skôr absolvujeme nové rokovania s EÚ, tým lepšie. Ale úprimne povedané, šance, že to stihneme ešte v rámci roka 2015 po májových voľbách, sú iba maličké," povedal Cameron. Dodal, že do volieb nebude uvažovať o uzatvorení nijakej dohody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona