Cameron: Británia vynaloží viac prostriedkov na obranu proti hrozbám islamistov

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 08:41 • 2 min
Cameron: Británia vynaloží viac prostriedkov na obranu proti hrozbám islamistov

LONDÝN - Británia by mala vynakladať viac zo svojho štátneho obranného rozpočtu na špionážne lietadlá, drony a špeciálne sily, aby mohla lepšie odpovedať na hrozby militantov džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) operujúcej v Sýrii a Iraku. Informovala o tom agentúra Reuters, citujúc z prejavu, ktorý dnes prednesie britský premiér David Cameron.

slovakia

left justify in out

Britská vláda minulý týždeň uviedla, že splní požiadavku NATO ohľadne výdavkov na obranu v rozsahu dvoch percent z HDP na obdobie nasledujúcich piatich rokov, čím tento rozpočet dosiahne v roku 2020 každoročnú úroveň 47,7 miliardy libier.

 

"Požiadal som vedúcich činiteľov rezortu obrany, aby podrobne preskúmali možnosti efektívnejšej reakcie na hrozby, ktoré predstavuje IS a islamistický extrémizmus. Toto sa týka vyššieho počtu špionážnych lietadiel, dronov a špeciálnych síl. Za uplynulých päť rokov som sa presvedčil, aké sú tieto zariadenia účinné," uvádza sa v Cameronovom chystanom príhovore.

 

Premiér okrem toho pozval Harriet Harmanovú, úradujúcu predsedníčku opozičnej Labouristickej strany, a jej tieňového ministra obrany Vernona Coakera na utorkové stretnutie Národnej bezpečnostnej rady, kde sa bude hovoriť o hrozbách Islamského štátu.

 

Pôjde o prvý prípad od roku 2013, keď sa podobného rokovania zúčastní opozičný vodca. "Premiér sa domnieva, že je dôležité, aby bol o súčasnej situácii informovaný aj najvyšší predstaviteľ opozície," uviedol hovorca ministerského predsedu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies