Cameron: Británia prijme za päť rokov 20.000 sýrskych utečencov

NETKY.SK • 7 September 2015, 18:45 • 2 min
Cameron: Británia prijme za päť rokov 20.000 sýrskych utečencov

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes oznámil, že Británia prijme za najbližších päť rokov 20.000 sýrskych utečencov z táborov v Turecku, Jordánsku a Sýrii.

slovakia

left justify in out

Prísľubom reagoval na rastúce výzvy verejnosti na to, aby jeho vláda pomohla ľuďom utekajúcim pred občianskou vojnou v tejto blízkovýchodnej krajine, píše agentúra Reuters.

 

Výrazné rozšírenie utečeneckého programu Británie Cameron naznačil už minulý týždeň po tom, ako fotografia sýrskeho dieťaťa, ktoré vyplavilo more na pláž v Turecku, vyvolala záplavu empatických reakcií Britov a zvýšila tlak na vládu v Londýne. Sám Cameron ešte krátko pred tým výzvy na prijatie väčšieho počtu utečencov odmietal.

 

Dnes britský premiér v parlamente s odvolaním sa "rozsah krízy" povedal, že Británia má morálnu povinnosť konať. V rámci rozšíreného programu prijímania utečencov podľa jeho slov dostanú prioritu zraniteľné deti a siroty. Utečenci dostanú víza platné päť rokov.

 

"Navrhujeme, aby Británia prijala do 20.000 sýrskych utečencov počas zvyšku funkčného obdobia tohto parlamentu. Budeme tým naďalej preukazovať svetu, že táto krajina je krajinou s mimoriadnym súcitom," uviedol Cameron vo vyhlásení pre parlament.

 

Spojené kráľovstvo prijme utečencov priamo z utečeneckých táborov v Sýrii a okolitých krajinách, nie spomedzi desaťtisícov migrantov, ktorí prišli do iných európskych krajín. Cameron si za tento prístup vyslúžil kritiku od opozičných politikov i členov vlastnej Konzervatívnej strany, ako aj humanitárnych a ľudskoprávnych skupín, dodáva agentúra DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies