Cameron: Británia po výtržnostiach musí odvrátiť "morálny kolaps"

NETKY.SK • 16 August 2011, 11:13 • 2 min
Cameron: Británia po výtržnostiach musí odvrátiť "morálny kolaps"

Cameron: Británia po výtržnostiach musí odvrátiť "morálny kolaps"

slovakia

left justify in out

img

Britský premiér David Cameron dnes oznámil rozsiahle vládne plány na odvrátenie "morálneho kolapsu" krajiny po minulotýždňových pouličných výtržnostiach. Zároveň deklaroval "totálnu vojnu" kriminálnym gangom.
      Británia sa podľa premiéra musí vyrovnať s "kultúrou lenivosti, nezodpovednosti a egoizmu", ktorá podnietila pouličné nepokoje.
      Štyri dni výtržností a rabovania v anglických mestách si vyžiadali päť mŕtvych a škody na majetku za stovky miliónov libier (eur). Vyše 2800 ľudí čelí obvineniam z nepokojov, násilia a krádeží.
      "Toto bol budíček pre našu krajinu. Sociálne problémy, ktoré kvasili po desaťročia, nám vybuchli do tváre," konštatoval Cameron v mládežníckom centre vo Witney.
      Nápravu "zlomenej spoločnosti" označil šéf vlády za prioritu svojej agendy. Oznámil, že jeho ministri do októbra zrevidujú vládne politiky a urýchlia plány na riešenie sociálnych problémov vrátane rodinnej politiky, rodičovskej starostlivosti a zlepšenia vzdelávania.
      Minister práce a dôchodkov Iain Duncan Smith dnes povedal, že skúma, či by účastníkom výtržností nemali byť obmedzené sociálne prídavky. Starosta Londýna Boris Johnson zase uviedol, že mladí ľudia odsúdení pre výtržnosti stratia nárok na použitie verejnej dopravy zdarma.
      Niekoľko stoviek obyvateľov Birminghamu sa dnes zišlo na spomienkovom zhromaždení za tromi Pakistancami, ktorí počas výtržností prišli o život po tom, ako ich zrazilo auto.
      Polícia v prípade, ktorý sa vyšetruje ako vraždy, obvinila už tretiu osobu.  
Zdroj: TASR/AP, BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona