Cameron a Hollande si uctili pamiatku obetí útokov v Paríži položením ruží

NETKY.SK • 23 November 2015, 10:57 • 2 min
Cameron a Hollande si uctili pamiatku obetí útokov v Paríži položením ruží

PARÍŽ - Britský premiér David Cameron si dnes uctil pamiatku obetí atentátov v Paríži, keď pred dejiskom najväčšej masakry - klubom Bataclan - položil ružu. Rovnakým spôsobom vzdal hold 89 obetiam aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý Camerona sprevádzal. Informoval o tom dnes na svojej webovej stránke denník Le Parisien.

slovakia

left justify in out

Obaja štátnici sa po tomto akte presunuli do Elyzejského paláca, kde budú rokovať o boji proti terorizmu a situácii v Sýrii.Ako oznámili francúzske médiá, Hollande dnes začína maratón rokovaní, ktorých cieľom je presvedčiť partnerov o nutnosti vytvoriť širokú koalíciu na boj proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), ktoré obsadila časti územia Sýrie a Iraku, destabilizuje celý Blízky východ a veľkú časť Afriky a podniká útoky aj v Európe - prihlásila sa aj k zodpovednosti za útoky z 13. novembra v Paríži, pri ktorých zahynulo najmenej 130 ľudí.

 

Hollande bude dnes v Paríži rokovať s Cameronom, v utorok sa vo Washingtone stretne s americkým prezidentom Barackom Obamom. Na stredu má v Paríži naplánovanú schôdzku s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a vo štvrtok odcestuje do Moskvy, aby tam rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Vo svojej diplomatickej misii pokračuje aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý dnes pricestoval do Spojených arabským emirátov, aby rokoval o boji proti terorizmu. Stretnúť by sa tam mal aj s predstaviteľmi Saudskej Arábie. V najbližších dňoch sa presunie do Izraela a na palestínske územia, aby sa pokúsil presadiť zastavenie násilností medzi oboma komunitami.

Pokiaľ ide o vojenské aktivity na Blízkom východe, Francúzsko do nich od dnešného dňa môže zapojiť aj svoju lietadlovú loď Charles de Gaulle, ktorá priplávala do východného Stredomoria.

Na území Francúzska už desiaty deň pokračuje intenzívne pátranie po Salahovi Abdeslamovi, ktorý je kľúčovou osobou podozrivou z účasti na atentátoch v Paríži. Po Abdeslamovi pátrajú aj v Belgicku, ktorého hlavné mesto Brusel je už tretí deň paralyzované pre hrozbu útoku podobného tomu, aký sa pred vyše týždňom odohral v Paríži.

 

Francúzska polícia okrem Abdeslama pátra aj po ďalších podozrivých z parížskych atentátov. Vyzvala tiež verejnosť na spoluprácu pri identifikácii tretieho samovražedného atentátnika, ktorý sa 13. novembra odpálil v blízkosti futbalového štadióna Stade de France. Dosiaľ bol identifikovaný iba jeden z tejto trojice - Bilal Hadfi (20), francúzsky občan žijúci v Belgicku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies