Cameron a Hollande sa na zhromaždení OSN stretnú s iránskym prezidentom

NETKY.SK • 23 September 2014, 13:12 • 2 min
Cameron a Hollande sa na zhromaždení OSN stretnú s iránskym prezidentom

LONDÝN - Britský premiér David Cameron a francúzsky prezident Francois Hollande sa počas zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretnú s iránskym prezidentom Hasanom Rúhaním.

slovakia

left justify in out

V pondelok to potvrdila vláda v Paríži a v utorok sa pridal aj Londýn. Medzi lídrami islamskej republiky a Spojeného kráľovstva pritom pôjde o prvé stretnutie po 35 rokoch, teda od islamskej revolúcie z roku 1979. Cieľom rokovaní Camerona a Hollanda s Ruhamím bude dohoda s Tehenárom o podpore medzinárodného boja proti islamským radikálom z organizácie Islamský štát (IŠ).

 

USA, ktoré vedú novosformovaný front proti extrémistom, však ešte minulý týždeň vyjadrili nezáujem o spoluprácu s Iránom v tejto veci. Prezident Barack Obama nemal preto v pláne sa s Rúhaním v New Yorku stretnúť. V nedeľu sa však zišli ministri zahraničných vecí oboch krajín. Rokovali o jadrovom programe islamskej republiky a boji proti IŠ. Kerry následne deklaroval otvorenosť spolupracovať s Iránom v boji proti radikálom, ktorí od júna zabrali rozsiahle územia Iraku a Sýrie. 

Washington prerušil diplomatické vzťahy s Teheránom pred vyše 35 rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona