Cakirová-Alptekinová nedosiahla zrušenie trestu

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 15:38 • 2 min
Cakirová-Alptekinová nedosiahla zrušenie trestu

LAUSANNE - Turecká bežkyňa Asli Cakirová-Alptekinová si spoluprácou so Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) nepomohla proti dištancu na šesť rokov.

slovakia

left justify in out

Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne zamietol jej odvolanie podložené kooperáciou pri vyšetrovaní korupcie bývalého vedenia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). "Štatút športovkyne zostáva nezmenený," konštatoval CAS, ktorý minulý týždeň Turkyni umožnil návrat do súťažného diania až do vynesenia rozsudku.

 

Cakirová-Alptekinová tým prišla o nádej rehabilitovať sa na olympijských hrách v Riu de Janeiro za blamáž po Londýne 2012. Tridsaťročná strednotratiarka síce pred štyrmi zvíťazila v olympijskom finále na 1500 m, ale zlato musela vrátiť pre krvný doping. Usvedčil ju biologický pas. Prvenstvo pripadlo jej krajanke Gamze Bulutovej, ktorá ale takisto čelí obvineniam z dopingového podvodu. Slovenská reprezentantka Lucia Hrivnák Klocová, ktorá skončila pôvodne vo finále tisícpäťstovky ôsma, sa dodatočne posunula na šieste miesto vo výsledkovej listine a v prípade Bulutovej dištancu môže byť piata.


Cakirovú-Alptekinovú sa podľa WADA pokúšali vydierať dvaja synovia bývalého šéfa IAAF Lamina Diacka. Od bežkyne vraj žiadali úplatok 650 000 eur za to, že zostane olympijskou víťazkou.
Krátkodobý návrat využila Cakirová-Alptekinová na štart 28. júna v Istanbule, 1500 m zabehla len za 4:19,70 min, teda viac ako 12 sekúnd pod olympijský limit 4:07,00.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies