Valí sa na nás kalamita: Vo štvrtok silný vietor, v piatok snehová nádielka a v nedeľu bude poriadne mrznúť

NETKY.SK • 28 Január 2015, 16:04 • 2 min
Valí sa na nás kalamita: Vo štvrtok silný vietor, v piatok snehová nádielka a v nedeľu bude poriadne mrznúť

BRATISLAVA - Slovensko čaká obdobie, ktoré bude najprv bohaté na zrážky, neskôr v ňom zosilnejú mrazy a prechode aj vietor. Postupne sa k nám totiž presunie zo severného Atlantiku rozsiahla brázda nízkeho tlaku vzduchu, ktorá ovplyvní počasie aj na Slovensku. Na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o tom vo svojej analýze informuje meteorológ Miroslav Šinger.

slovakia

left justify in out

Najnepriaznivejšia situácia bude podľa neho v piatok (30.1.). Cez Slovensko sa má od juhu až juhozápadu na sever presúvať tlaková níž spojená s frontálnym systémom, ktorý má priniesť výdatné zrážky.

 

V piatok (30.1.) by mal vietor v okresoch Martin, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad a Brezno zosilnieť. SHMÚ v týchto lokalitách vydal výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom, ktorý by mal miestami na hrebeňoch hôr dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25-35 metrov za sekundu. Vietor s rýchlosťou 17-25 metrov za sekundu sa očakáva v okresoch Žilina, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Gelnica, Spišská Nová Ves, Levoča a Kežmarok. SHMÚ tu vyhlásil 1. stupeň výstrahy pred vetrom.

 

Na väčšine územia Slovenska bude platiť v piatok výstraha 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov, ktorá predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

 

img

 

"Vzhľadom na silné južné prúdenie bude najviac zrážok na južných návetriach hôr," spresnil Šinger. Meteorológovia očakávajú, že tieto  zrážky budú väčšinou vo forme snehu, prechodne sa však môže vyskytnúť aj dážď. "Najmä v nižších polohách na východe či v nížinách na západe Slovenska," podotkol Šinger, podľa ktorého je skupenstvo zrážok jeden z najťažšie predpovedateľných parametrov. Predpoveď sneženia sa tak v nasledujúcich dňoch môže čiastočne zmeniť. 

 

Nasledujúce dni bude v niektorých častiach Slovenska veterno, tvoriť sa budú aj snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok (29.1.) výstrahu 1. stupňa pred vetrom. Tá platí pre okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Gelnica a Levoča. Na hrebeňoch hôr sa tu miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 17-25 metrov za sekundu.

 

Meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov na západnom a v časti stredného a východného Slovenska.

 

img

 

Od nedele (1.2.) očakáva, že bude teplota v noci klesať pod -10 stupňov Celzia. "Na viacerých miestach, pri snehovej pokrývke a malej oblačnosti sa v horských dolinách a kotlinách ochladí aj výraznejšie," uviedol Šinger. 

 

Výnimkou má byť len juhovýchod, kde bude ochladenie najslabšie.

 

Aktuálne informácie o počasí sa dozviete TU!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies