Čaká nás ďalšie zdražovanie potravín?

NETKY.SK • 31 August 2012, 06:55 • 2 min
Čaká nás ďalšie zdražovanie potravín?

Čaká nás ďalšie zdražovanie potravín? Slovensko Zvyšovaniu cien potravín sa nevyhneme ani na Slovensku.

slovakia

left justify in out

imgZvyšovaniu cien potravín sa nevyhneme ani na Slovensku. Dôvody treba hľadať jednak za nízkou úrodou obilia v tomto roku vplyvom nepriaznivých klimatických podmienok, ale aj za rastom ostatných vstupných nákladov a tiež za deformovaným ekonomickým vývojom na Slovensku.

      Ešte v máji tohto roku boli predbežné prognózy o tohtoročnej úrode veľmi optimistické. Aj to je dôkazom, že v poľnohospodárstve nič neplatí, pokiaľ úroda nie je takpovediac „pod strechou“. „Vývoj klimatických podmienok v ďalšom období spôsobil výpadok celosvetovej úrody, ktorý bude podľa predbežných odhadov na úrovni približne 20 %,“ vysvetľuje Daniel Poturnay, prezident Potravinárskej komory Slovenska.

      Tohtoročná nižšia úroda v porovnaní s rokom 2011 by pre potravinárov nemusela znamenať nepriaznivý stav, ak by sme mali dostatočné zásoby z minulých rokov. Žiaľ, spotreba jednotlivých komodít poľnohospodárskych surovín je rovnaká alebo vyššia než ich počiatočné zásoby. To spôsobuje prudký cenový nárast svetových cien poľnohospodárskych surovín, a to aj napriek tomu, že sa ešte stále čerpajú minuloročné zásoby. Cena kŕmneho obilia sa len nedávno pohybovala na úrovni 120 €/t a dnes už dosahuje úroveň 180 €/t. Cena sóje stúpla zo 400 €/t na takmer 600 €/t, čo v oboch prípadoch predstavuje nárast o 50 %. Pri takomto vývoji budú podnikatelia v potravinárskom priemysle len ťažko hľadať spôsoby udržania cien potravín.

      Ceny potravín musia reálne odrážať všetky vstupné náklady. V podnikateľskom prostredí nemožno dlhodobo vyrábať so stratou a málokto si uvedomuje, že za posledné obdobie rastú ceny takmer všetkých vstupov. „Ceny potravín na Slovensku zaostávajú za vývojom inflácie. Za posledných desať rokov ceny potravín vzrástli o 32 %, celková inflácia však bola 60 % a hrubé mzdy vzrástli až o 107 %. Umelým znižovaním celkovej inflácie neprimeraným tlakom na ceny potravín sa dosiahne len ďalšia likvidácia domáceho agropotravinárskeho sektora a v mnohých prípadoch to má za následok používanie substitútov a pokles kvality potravín. Lacné potraviny môže pre Slovensko znamenať drahé zdravotníctvo,“ uviedol D. Poturnay. Na Slovensku v súčasnosti zaznamenávame rast celkovej inflácie v priemere o štvrtinu vyšší než rast inflácie potravín. Rovnako vývoj cien za vlastné služby a tovar v priemysle rastie väčším indexom ako  v prípade potravín a nápojov. Ak vezmeme do úvahy rast cien ďalších vstupov, napríklad pohonných hmôt, ale i vývoj cien potravín a nápojov v okolitých členských štátoch Európskej únie, tak súčasné ceny potravín sú na Slovensku poddimenzované a patria medzi najlacnejšie v eurozóne.

      „Potravinárska komora Slovenska upozorňuje verejnosť, že v blízkej budúcnosti možno predpokladať zvyšovanie cien potravín,“ zdôrazňuje riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. 

      Rast cien potravín spôsobuje najmä výrazné zvýšenie cien poľnohospodárskych produktov. Dôvody zvyšovania komoditných cien zahŕňajú nielen spomínaný zrážkový deficit, ale aj nízke zásoby obilia, štrukturálne zmeny v ponuke a dopyte a rast dopytu na ázijskom trhu. Je potrebné tiež zdôrazniť, že ceny surovín na Slovensku kopírujú svetový vývoj na trhu poľnohospodárskych komodít. Keďže Slovensko je integrované do Európskej únie, cenový vývoj na domácom trhu je ovplyvnený vývojom na jej trhu. Kým v júli 2011 sa priemerná cena potravinárskej pšenice v rámci EÚ pohybovala na úrovni 207,70 €/t, tak v júli tohto roka dosahovala hodnotu na úrovni 228,19 €/t, čo znamená medziročný nárast o 10 %. V ďalšom období však je možné očakávať ďalší rast, keďže svetové ceny obilia sa pohybujú už na úrovni 292,09 €/t.

      Vývoj cien v prípade obilnín a olejnín sa rovnako premietol do výsledných cien kŕmnych zmesí. Nemožno očakávať, že takéto výrazné zvýšenie cien poľnohospodárskych produktov by sa neprejavilo v zvýšení cien potravín živočíšneho pôvodu v obchode. Už teraz možno konštatovať, že cena bravčového mäsa má dlhodobo narastajúcu tendenciu. Cena bravčových polovíc dosiahla v januári 2010 hodnotu na úrovni 1,15 €/kg a v dnešných dňoch sa vyšplhala už na 1,85 €/kg. V percentuálnom vyjadrení predstavuje zvýšenie ceny od januára 2010 viac ako 60 %. „Pri cene 1,44 €/kg v januári 2012 v tomto roku zatiaľ zaznamenávame nárast ceny za bravčové polovice o viac ako 28 % s tým, že z toho o 19 % ceny stúplo len za posledný mesiac,“ vysvetľuje D. Poturnay.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies