Čachtická pani Alžbeta Báthoryová zomrela pred 400 rokmi

NETKY.SK • 20 August 2014, 16:05 • 2 min
Čachtická pani Alžbeta Báthoryová zomrela pred 400 rokmi

ČACHTICE - Krvavá grófka Alžbeta Báthoryová zomrela pred 400 rokmi, 21. augusta 1614, na svojom Čachtickom hrade.

slovakia

left justify in out

Najznámejšia masová vrahyňa zomrela prirodzenou smrťou, vďaka svojmu bohatstvu a postaveniu v Uhorsku sa spravodlivosti pred súdom vyhla. Podľa dokumentu jej zaťa Juraja Drugheta bola s odstupom času pochovaná v čachtickom kostole, dôkazy sa tam však zatiaľ nenašli. Po svojej smrti sa stala hrdinkou legiend, románov, filmov, ich autori často s ľahkosťou jej zločiny ospravedlňovali. Životný príbeh sadistickej vrahyne aj s odstupom stáročí do Čachtíc priťahuje návštevníkov z celého sveta.

 

Báthoryová sa narodila v roku 1560, do dejín sa zapísala týraním a vraždením mladých dievčat. Zločiny páchala nielen v Čachticiach, ale aj v Sárvári (Maďarsko), Kersztúri (Rakúsko) a inde. Na súde v bytčianskom kaštieli podľa archivára a historika Jozefa Kočiša zaznela informácia o zozname zabitých dievčat, na ktorom bolo 650 mien. Koniec jej vyčíňaniu urobil palatín Juraj Thurzo na príkaz panovníka Mateja II. v decembri 1610, keď v Čachticiach prichytil Báthoryčku priamo pri čine - mučení. Odsúdení na trest smrti však boli len pomocníci krvavej grófky Ilona Jó, Dorota Sentéšová a Ján Ujvári, známy ako Ficko. Báthoryová zostala v ,,domácom väzení“ na Čachtickom hrade, kde napokon aj zomrela. 

 

Rod Báthoryovcov mal podľa Kočiša extrémne povahové črty. ,,Viacerí z nich mali sklony k tyranstvu, samoľúbosti, pýche, krutosti, zmyselnosti a k sexuálnej zvrátenosti. Tieto povahové vlastnosti boli sprievodným symptómom degenerácie rodu, ktorý napokon aj čoskoro vymrel,“ napísal v publikácii Alžbeta Báthoryová a palatín Thurzo Kočiš, ktorý dlhodobo odmietal zľahčovanie zločinov Báthoryčky. Na druhej strane podľa neho nikto zo svedkov na súde nevypovedal, že by sa kúpala v krvi svojich obetí, ako o tom hovoria legendy. Svedeckými výpoveďami nebola potvrdená ani existencia tzv. železnej panny, ktorá sa otvárala a zatvárala, pričom kliny vo vnútri vnikali do tiel obetí. Kočiš vo viacerých svojich prácach naznačoval, že obetí mohlo byť oveľa viac ako uvádzaných 650, keďže grófka Báthoryová vlastnila až tridsať rôznych hradov a sídiel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona