Bývalých spolupracovníkov poľského prezidenta si posmrtne uctili pamätnou tabuľou

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 14:28 • 2 min
Bývalých spolupracovníkov poľského prezidenta si posmrtne uctili pamätnou tabuľou

VARŠAVA - Dvoch poľských spolupracovníkov prezidenta, Aleksandra Szczygla a Wladyslawa Stasiaka, si dnes posmrtne uctili pamätnou tabuľou v hlavnom meste Varšava.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom odhalení sa zúčastnil súčasný poľský prezident Andrzej Duda a minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.  Szczyglo a Stasiak zahynuli v roku 2010 pri havárii poľského prezidentského lietadla pri ruskom meste Smolensk. Spolu s nimi prišli o život aj vtedajší prezident Lech Kaczyňski a desiatky ďalších popredných predstaviteľov Poľska.


Pri odhalení pamätnej dosky na počesť oboch zosnulých osobností prezident Duda vyhlásil, že vo svojej práci sa snažili o dobré spravovanie štátnych záležitostí. Obaja v minulosti pracovali ako šéfovia Úradu pre národnú bezpečnosť (BBN) a blízki spolupracovníci zosnulého prezidenta Kaczyňského.


"Títo dvaja vynikajúci ľudia, ktorí sa jeden od druhého odlišovali, mysleli na jedno - na dôležitosť práce pre dobro štátu," povedal Duda. Na obrade sa zúčastnili aj príbuzní oboch predstaviteľov.


Stasiak riadil Úrad pre národnú bezpečnosť (BBN) od 16. novembra 2007 do 15. januára 2009. Szczyglo ho riadil od 15. januára 2009 do 10. apríla 2010. Predtým viedol v rokoch 2006-07 prezidentskú kanceláriu a slúžil aj ako poľský minister obrany.


Letecká katastrofa sa stala 10. apríla 2010, keď lietadlo, vezúce poľského prezidenta s manželkou a desiatky vplyvných poľských osobností, sa zrútilo pri pokuse pristáť na vojenskom letisku pri Smolensku na západe Ruska. Zahynulo všetkých 96 ľudí na palube.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies