Bývalý zať kazašského prezidenta spáchal vo väzení samovraždu

NETKY.SK • 24 Február 2015, 10:44 • 2 min
Bývalý zať kazašského prezidenta spáchal vo väzení samovraždu

VIEDEŇ - Prominentný kritik prezidenta Kazachstanu Nursultana Nazarbajeva spáchal samovraždu vo väzení v Rakúsku, kde ho zadržiavali pre obvinenia z vraždy dvoch kazašských bankárov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorkyňu rakúskeho súdu.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja z rakúskej väzenskej správy bývalého Nazarbajevovho zaťa a diplomata Rachata Alijeva (52) našli dnes ráno mŕtveho v jeho cele vo viedenskej väznici Josefstadt. Obesil sa v kúpeľni svojej cely, kde bol zadržiavaný v samoväzbe.

 

Rakúska prokuratúra vlani v decembri obvinila Alijeva v prípade únosu a vraždy dvoch manažérov kazašskej Nurbanky z roku 2007. Vo väzbe bol už od vlaňajšieho júna, keď sa dobrovoľne odovzdal rakúskym orgánom. Súdny proces sa mal začal v prvej polovici tohto roku.

 

Doma v Kazachstane už Alijeva v kauze likvidácie bankových manažérov odsúdili na 20 rokov väzenia a tamojšie úrady opakovane žiadali Rakúsko o jeho vydanie. Viedeň to však odmietla s tým, že v Kazachstane by Alijev nemal zaručený spravodlivý súdny proces a v prípade začala vlastné vyšetrovanie.

 

Rachat Alijev v minulosti pôsobil ako kazašský veľvyslanec v Rakúsku. Po roztržke s prezidentom Nazarbajevom žil v zahraničí a stal sa jedným z jeho najvýraznejších kritikov. Alijev akúkoľvek spojitosť s vraždou manažérov odmietal a označoval sa za obeť politickej pomsty zo strany kazašského prezidenta. Tvrdil, že sa ho Nazarbajev pokúša umlčať a odstrániť z politického života ako potenciálneho súpera.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona