Bývalý zástupca veliteľa práporu Azov chce narušiť dohodu z Minska

NETKY.SK • 13 Február 2015, 14:59 • 2 min
Bývalý zástupca veliteľa práporu Azov chce narušiť dohodu z Minska

KYJEV - Bývalý zástupca veliteľa provládneho práporu Azov Ihor Mosijčuk, v súčasnosti poslanec ukrajinského parlamentu, dnes sľúbil, že sa vzoprie novej dohode uzavretej v Minsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mosijčuk na svojom facebookovom profile napísal, že vyvinie maximálne úsilie, aby zabránil implementácii dohody v parlamente.
     

"Je to zrada. Zrada národných záujmov. To je jediný spôsob, ako opísať text ohľadne implementácie minských dohôd, ktoré Leonid Kučma podpísal s republikami Donecka a Luhanska v mene Ukrajiny," citovala Mosijčuka agentúra TASS.
     

"Táto dohoda predpokladá voľby na územiach v Luhanskej a Doneckej oblasti, čo umožní predstaviteľom samozvaných republík dostať sa k moci legitímnym spôsobom," argumentoval Mosijčuk, ktorý je od novembra 2014 poslancom za Radikálnu stranu Oleha Ľaška.
     

Prápor Azov má v súčasnosti základňu v Mariupole. Na vojenských operáciách v Donbase sa zúčastňuje niekoľko oddielov práporu, ktoré však nie sú podriadené veleniu v Kyjeve - podobne ako jednotky Pravého sektora a práporu Ajdar.
     

Podľa dnešného vyjadrenia ruského veľvyslanca pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Andreja Kelina momentálne nie je isté, či polovojenské jednotky, ktoré financujú oligarchovia, podporia mierový proces.
     

"Ako môže niekto zaručiť, že ozbrojené skupiny, ktoré nepodliehajú ústrednému veleniu v Kyjeve, budú niekoho poslúchať? V skutočnosti sú ozbrojené skupiny uvedené v minských dohodách... Musia byť odzbrojené a vyvedené zo zóny konfliktu," dodal Kelin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies