Bývalý zamestnanec OSN: Na anglickej základni mohli nastaviť produkciu nervovo-paralitického plynu

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 16:58 • 2 min
Bývalý zamestnanec OSN: Na anglickej základni mohli nastaviť produkciu nervovo-paralitického plynu

MOSKVA - Bývalý zamestnanec Komisie OSN pre chemické a biologické zbrane Igor Nikulin porozprával pre RT, že USA v roku 1999 pri likvidácii chemického odpadu v Uzbekistane dostali recept na nervový plyn "Nováčik".

slovakia

left justify in out

"Washington prevzal všetky výdavky, čo sa nestáva často, na vývoz všetkých cenných surovín, materiálov a vzoriek. Všetko, čo predstavovalo aspoň nejakú hodnotu, američania odviezli so sebou. K dnešnému dňu, môžeme povedať, že recepty nervovo-paralitického plynu "Nováčik", sú v rukách Spojených štátov, ktoré zjavne nesplnili svoje záväzky, týkajúce sa likvidácie chemických látok v súlade s dohovorom OSN," povedal Nikulin.
     

On poznamenal, že USA, ako aj Veľká Británia mali všetky možnosti na výrobu tohto plynu. "Na anglickej základni Porton Down, mohli ľahko usporiadať výrobu tohto prípravku. V 90. rokoch, naši odborníci v rámci opatrení na budovanie dôvery, opakovane navštevovali toto zariadenie, ale za posledných 20 rokov, sa tieto inšpekcie už neuskutočnili," zdôraznil špecialista.
   

Podľa jeho názoru, v Salisbury sa konala operácia, počas ktorej bol testovaný nervovo-parazitický plyn "Nováčik". "Možno, výsledky testovania v Salisbury ukázali, že materiál nebol v dobrom stave, pretože všetci zostali nažive - policajt, ktorý ich prišiel navštíviť, Skripaľ a jeho dcéra," vysvetlil bývalý zamestnanec OSN.


Nikulin dodal, že USA a Anglicko, prejavujú veľký záujem o výsledky rôznych sovietskych programov, vrátane chemických a biologických, ako aj zbraní hromadného ničenia. "Za posledných 25 rokov, ich záujem nie je vyčerpaný," uzavrel Igor Nikulin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies