Bývalý vicepremiér: Hry v Soči sú kolosálnym podvodom

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 14:29 • 2 min
Bývalý vicepremiér: Hry v Soči sú kolosálnym podvodom

MOSKVA - Budúcoročné zimné olympijské hry v Soči sú projektom prezidenta Vladimira Putina, ktorý umožnil spreneveru desiatok miliárd dolárov. Tvrdí to vo svojej správe dlhoročný kritik Kremľa Boris Nemcov, ktorý svoje zistenia publikoval vo svojom rozsiahlom dokumente zverejnenom vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho informácií sa v rámci výstavby a rekonštrukcie športových areálov a zariadení potrebných pre hry stratilo až približne 30 z 50 miliárd dolárov určených pre podujatie v čiernomorskom letovisku. Väčšinu zákaziek totiž dostali veľké firmy blízke vládnym kruhom. Podrobnosti kontraktov sú navyše utajované a cenzurované, tvrdí Nemcov, bývalý vicepremiér za prezidenta Borisa Jeľcina. Podľa neho sa hry zmenili na "kolosálny finančný podvod".

"Absencia spravodlivej súťaže, politika klanov a prísnej cenzúry všetkého týkajúceho sa olympijských hier viedli k veľkému nárastu nákladov a nízkej kvalite práce. Ukradnuté peniaze sa mohli použiť na výstavbu 3000 kilometrov diaľnic, poskytnutie ubytovania pre 800-tisíc ľudí alebo postavenie tisícov hokejových či futbalových štadiónov," píše Nemcov, ktorý Putina dlhodobo obviňuje z veľkých majetkov v zahraničí. Nemcovova správa vychádza z polročného štúdia údajov a analýz projektov určených pre hry v Soči.

Nespokojnosť so stúpajúcimi nákladmi na hry v letovisku na pobreží Čierneho mora nedávno vyjadril aj samotný Putin. Medzinárodné športové podujatie totiž už teraz bude najdrahším v histórii olympijských hier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies