Bývalý veliteľ tureckého letectva poprel, že stál na čele štátneho prevratu

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 07:54 • 2 min
Bývalý veliteľ tureckého letectva poprel, že stál na čele štátneho prevratu

ANKARA - Bývalý veliteľ tureckých vzdušných síl Akin Öztürk poprel tvrdenia, že stál na čele neúspešného pokusu o štátny prevrat, ku ktorému došlo v Turecku v noci z 15. na 16. júla. Informovala o tom dnes televízia BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Öztürk a ďalších 26 vysokých dôstojníkov tureckých ozbrojených síl bolo obvinených z vlastizrady a súd v pondelok nariadil ich väzobné stíhanie.

 

"Tento prevrat som nenaplánoval ani neviedol," citovala Öztürka turecká štátna agentúra Anadolu. Tá predtým zverejnila informáciu, podľa ktorej Öztürk pred vyšetrovateľmi uviedol, že "konal so zámerom uskutočniť prevrat".

 

Neúspešný pokus o prevrat v noci z 15. na 16. júla si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych a 1400 zranených. Turecká vláda označuje za jedného z hlavných organizátorov prevratu moslimského duchovného Fehtullaha Gülena, ktorý žije v exile v USA. Gülen však akúkoľvek spojitosť s piatkovým pučom odmieta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona