Bývalý veliteľ pracovného tábora v Rumunsku dostal za smrť 103 väzňov 20 rokov

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 14:50 • 2 min
Bývalý veliteľ pracovného tábora v Rumunsku dostal za smrť 103 väzňov 20 rokov

BUKUREŠŤ - Za smrť 103 politických väzňov v rumunskom pracovnom tábore Periprava za čias komunizmu odsúdil dnes bukurešťský súd jeho bývalého veliteľa na 20 rokov väzenia nepodmienečne.

slovakia

left justify in out

Odsúdený Ion Ficior, ktorý má v súčasnosti 87 rokov, bol veliteľom uvedeného tábora v rokoch 1958-1963. Proti rozsudku sa môže odvolať do 10 dní.

 

Väzni v pracovnom tábore Periprava neďaleko rovnomennej obce v delte Dunaja podľa obžaloby nemali prístup k zdravotnej starostlivosti, nedostávali dostatok jedla, museli bývať v nevykurovaných celách a boli vystavení bitkám, v dôsledku čoho predčasne zomierali.

 

Odsúdený akékoľvek pochybenie poprel s tým, že iba plnil príkazy.

 

Vo februári rumunský najvyšší odvolací súd v prvom prípade svojho druhu v krajine potvrdil 20-ročný trest väzenia pre bývalého veliteľa štátnej väznice Ramnicu Sarat, Alexandra Višinesca. Deväťdesiatročný muž, ktorý bol v rokoch 1956-1963 riaditeľom jednej z najobávanejších komunistických väzníc v Rumunsku, sa tiež bránil, že len plnil rozkazy a prosil súd, aby ho nechal v pokoji zomrieť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies