Bývalý väzeň žiada od Belgicka odškodné za väznenie v Guantáname

NETKY.SK • 13 Január 2017, 13:19 • 2 min
Bývalý väzeň žiada od Belgicka odškodné za väznenie v Guantáname

BRUSEL – Belgicko-marocký islamista Moussa Zemmouri podal na Belgicko sťažnosť vo výbore OSN proti mučeniu za to, že bol väznený v Guantáname. Od štátu žiada odškodné 50.000 eur.

slovakia

left justify in out

Moussa Zemmouri bol v Guantáname väznený tri roky. "Belgicko nesie podiel na jeho nelegálnom väznení," uviedol advokát väzňa Walter Van Steenbrugge. Ten tvrdí, že Zemmouriho mučia, informoval belgický denník Le Soir.

 

Belgičan, ktorý vyrastal v Antverpách, bol zatknutý v roku 2001 na hraniciach medzi Afganistanom a Pakistanom. Islamského radikála potom vydali úradom USA, ktoré ho umiestnili do Guantánama. "Belgicko poskytlo USA informácie o mojom klientovi, čo je neprijateľné," konštatoval Van Steenbrugge.

 

Po návrate z Guantánama do Belgicka bol Zemmouri pod prísnym dohľadom, čo mu ale nezabránilo cestovať po Európe. Začal byť aktívny v britskej organizácii Cage Prisoners, ktorá sa snaží o prepustenie väznených islamských radikálov po celom svete, uviedol denník La Libre Belgique.

 

V súčasnosti sa v tábore, ktorý je súčasťou základne námorníctva USA na Kube, nachádza ešte 60 väzňov, tretinu z nich čaká prepustenie. Zvyšní zostávajú vo väzbe, pretože ich americká vláda považuje za príliš nebezpečných.

 

Prezident Barack Obama chcel tábor uzavrieť a zvyšných väzňov prepraviť na územie USA, proti sa ale postavil Kongres ovládaný republikánmi. Nastupujúci prezident Trump sa tento týždeň vyslovil proti akémukoľvek ďalšiemu prepúšťaniu osôb z Guantánama.

 

Tábor na americkej základni na Kube dal zriadiť prezident George W. Bush po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Mnohé zadržiavané osoby sa tam nachádzajú roky bez vznesenia obžaloby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies