Bývalý väzeň z Guantánama upadol do kómy v dôsledku hladovky

NETKY.SK • 15 September 2016, 09:51 • 2 min
Bývalý väzeň z Guantánama upadol do kómy v dôsledku hladovky

MONTEVIDEO - Bývalý väzeň z americkej základne Guantánamo upadol v Uruguaji do kómy v dôsledku hladovky, ktorou si chcel vynútiť možnosť presťahovať sa do inej krajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sýrčan (45) Abú Wáil Dhiáb stratil vedomie v dôsledku extrémnej dehydratácie po tom, ako 12 dní neprijímal ani vodu. Zdravotníci ho našli v stredu v jeho byte v uruguajskej metropole Montvideo.


"Dúfame, že jeho stav nie je nezvratný. Zatiaľ to nevieme," povedala Dhiábova uruguajská ošetrujúca lekárka Julia Galzeranová.


Dhiáb držal protestné hladovky aj počas svojho 12-ročného pobytu vo väzenskom tábore na Guantáname. Prepustili ho odtiaľ v decembri 2014. Keďže mu nebolo povolené vrátiť sa do vlasti, usadil sa v Uruguaji.


So svojím pobytom v tejto juhoamerickej krajine bol však Sýrčan čoraz nespokojnejší. Požadoval, aby sa mohol presťahovať do Turecka, kde žijú členovia jeho rodiny, alebo do niektorej inej krajiny.


Uruguaj celkovo poskytol útočisko šiestim bývalým väzňom z Guantánama. S výnimkou Dhiába sa všetci na nové prostredie adaptovali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona