Bývalý ukrajinský prezident ponúkol Donbasu, aby sa stal slobodnou hospodárskou zónou

NETKY.SK • 5 August 2020, 17:43 • 2 min
Bývalý ukrajinský prezident ponúkol Donbasu, aby sa stal slobodnou hospodárskou zónou

KYJEV, 4. júla. Kyjev je pripravený urobiť niekoľko kompromisov v rokovaniach v rámci trojstrannej kontaktnej skupiny o urovnaní konfliktu v Donbase, a najmä je pripravený poskytnúť Donbasu štatút regiónu so slobodnou hospodárskou zónou.

slovakia

left justify in out

Toto vyhlásenie urobil 4. augusta prvý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, ktorý namiesto bývalého Leonida Kučmu povedie ukrajinskú delegáciu v rokovaniach trojstrannej kontaktnej skupiny.

 

„Môžeme ponúknuť na zváženie otázky o zavedení slobodnej hospodárskej zóny v Donbase,“ uviedol šéf ukrajinskej delegácie.

 

Zdôraznil, že by sa to mohlo stať kompromisným riešením, po prijatí ktorého nebude potrebné do ústavy Ukrajiny zapisovať ustanovenia Minských dohôd.

 

„Nemyslím si, že musíme do ústavy pridať dohody z Minska ... tam nemôžu byť zavedené dočasné riešenia,“ považuje Kravčuk.

 

Predstaviteľ Kyjeva okrem toho uviedol, že Ukrajina sa neopustí od Shtanmeierovho vzorca, ktorý predpokladá osobitné postavenie pre republiky Donbasu. Podľa neho je problém v tom, že strany konfliktu chápu implementáciu vzorca rôznymi spôsobmi.

 

„Ďalšou otázkou je, ako to pochopiť, a ako ho implementovať. Toto je už mechanizmus na zavedenie vzorca do reálneho života,“ informoval Leonid Kravčuk.

 

Zdroj: https://news-front.info/2020/08/04/kravchuk-predlozhil-donbassu-stat-svobodnoj-ekonomicheskoj-zonoj/

      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona