Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa dožíva 55 rokov

NETKY.SK • 27 Február 2015, 09:56 • 2 min
Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa dožíva 55 rokov

HANDLOVÁ – ThLic. Róbert Bezák, CSsR je rímskokatolíckym biskupom, členom Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristov. Bol najmladším slovenským arcibiskupom (mal 49 rokov), takisto bol prvým na Slovensku, ktorého z pastoračného riadenia arcidiecézy pápež odvolal (júl 2012). V nedeľu 1. marca sa emeritný arcibiskup Róbert Bezák dožíva 55. narodenín.

slovakia

left justify in out

Bezákovo odvolanie vyvolalo medzi veriacimi a verejnosťou množstvo reakcií. Ani po dva a pol roku nebol verejnosti zrozumiteľne odprezentovaný skutočný dôvod jeho odvolania. Aj tento rok sa za neho slávia v kostoloch na Slovensku a v Českej republike omše. Pri príležitosti jeho životného jubilea je vo februári a marci avizovaných najmenej 22 bohoslužieb. V deň Bezákových 55. narodenín, 1. marca, sa uskutočnia v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, tiež na Velehrade na Morave, v Devínskej Novej Vsi a českej Prahe. Uvádza to webový portál robertbezak.eu, ktorý sa venuje kauze odvolania Bezáka z postu arcibiskupa a je spravovaný z Česka.

 

Róbert Bezák sa narodil 1. marca 1960 v Handlovej. O povolaní kňaza uvažoval už v základnej škole. Po maturite na gymnáziu v Prievidzi (1979) študoval na Teologickej fakulte v Bratislave. Počas vysokoškolských štúdií tajne prijal rehoľnú formáciu v Kongregácii Najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristov, v roku 1983 tam zložil aj večné rehoľné sľuby. V júni 1984 ho v Banskej Bystrici vysvätili za kňaza. Najskôr bol kaplánom v Brezne (1984-1985), potom nasledovala dvojročná základná vojenská služba na vojenskom letisku pri Příbrami v strednom Česku. V roku 1988 bol postupne kaplánom v Detve, Žiari nad Hronom a farským administrátorom v Sklených Tepliciach, Tužine (1989) a Uľanke (1990). V rokoch 1990-1993 postgraduálne študoval morálnu teológiu na Akadémii Alfonsiana v Ríme. Po troch rokoch bol zvolený za viceprovinciála rímskokatolíckej viceprovincie Redemptoristov na Slovensku (do roku 2005). V rokoch 1996-2003 bol predsedom Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku. Vyučoval morálnu teológiu na Teologickom inštitúte v Badíne a na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity (1993-2005). V rokoch 2005-2008 bol farským administrátorom v Starých Horách, v roku 2008 v Radvani, zároveň bol vikár viceprovinciála rímskokatolíckej viceprovincie Redemptoristov v Bratislave.

 

Dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. vymenoval Róberta Bezáka 18. apríla 2009 za arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy. Vo funkcii nahradil Jána Sokola, ktorý odišiel do dôchodku. Jeho biskupská vysviacka bola 6. júna 2009 v Trnave, viedol ju kardinál Jozef Tomko spolu s arcibiskupom bratislavskej arcidiecézy Stanislavom Zvolenským a apoštolským nunciom Mariom Giordanom. Medzi prvými krokmi, ktoré R. Bezák na novom poste urobil, bol finančný audit, upozorňoval Vatikán na problémy hospodárenia v diecéze, žiadal ich o kontrolu. Polícia v súčasnosti naďalej vedie trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie z čias jeho predchodcu J. Sokola. Počas svojho pôsobenia v Trnave otvoril Bezák pre verejnosť v priestoroch arcibiskupstva reštauráciu Galéria. Takisto chcel sprístupniť aj arcibiskupskú záhradu. Na prelome januára a februára 2012 bola v Trnavskej arcidiecéze vykonaná apoštolská vizitácia. Na jej základe požiadal vtedajší pápež Benedikt XVI. 9. júla 2012 arcibiskupa Bezáka o demisiu. Tú Bezák odmietol, a tak s platnosťou k 2. júlu 2012 ho pápež odvolal z úradu trnavského arcibiskupa.

 

Po svojom odvolaní dostal Róbert Bezák od slovenskej kongregácie Redemptoristov ponuku pôsobiť v jednej z jej komunít na Slovensku. Dňa 1. augusta 2012 bol na jeden rok vymenovaný za výpomocného duchovného vo farnosti Radvaň. V auguste 2013 sa stal emeritným arcibiskupom na odpočinku patriacim pod Trnavskú arcidiecézu. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) mu ponúkla dôchodok, ktorý však odmietol. Od decembra 2013 pôsobil rok v kláštore Redemptoristov v talianskom Bussolengu.

 

Róbert Bezák sa v júni 2014 po generálnej audiencii krátko stretol s pápežom Františkom, odovzdal mu list, v ktorom ho žiadal o osobnú audienciu. K tej dodnes nedošlo a Bezák sa nedočkal ani inej reakcie z Vatikánu.

V októbri 2013 Róbertovi Bezákovi udelili čestné občianstvo mesta Prievidza.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona