Bývalý taliansky prezident Carlo Azeglio Ciampi zomrel vo veku 95 rokov

NETKY.SK • 16 September 2016, 14:49 • 2 min
Bývalý taliansky prezident Carlo Azeglio Ciampi zomrel vo veku 95 rokov

MILÁNO - Bývalý taliansky prezident, premiér a senátor Carlo Azeglio Ciampi zomrel dnes po dlhej chorobe vo veku 95 rokov. S odvolaním sa na oficiálne oznámenie talianskeho Senátu o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ciampi viedol v rokoch 1993-94 úradnícku vládu v Taliansku, v rokoch 1999-2006 zastával funkciu hlavy štátu a následne sa ako exprezident stal doživotným senátorom. Celých 14 rokov bol guvernérom centrálnej banky Talianska a zastával dôležitú úlohu pri zavadzaní jednotnej meny euro v tejto juhoeurópskej krajine.

 

Talianska tlačová agentúra ANSA citovala vyjadrenia Ciampiho lekára, podľa ktorého senátora v posledných dňoch hospitalizovali v Nemocnici Pia XI. v Ríme. Viac podrobností nie je nateraz známych.

 

Česť pamiatke tohto politika a bankára a niekdajšieho talianskeho prezidenta vzdal dnes premiér Matteo Renzi a označil ho za muža, "ktorý slúžil Taliansku s vášňou".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies