Bývalý Superstárista priznal, že počas súťaže chľastal ako dúha

NETKY.SK • 10 Október 2017, 16:00 • 2 min
Bývalý Superstárista priznal, že počas súťaže chľastal ako dúha

BRATISLAVA - Bývalý Superstárista Robo Mikla sa priznal, že počas obdobia, keď sa prihlásil a bol celkom úspešný v speváckej šou, bol na vrchole svojho alkoholizmu. Momentálne oslavuje už piaty rok bez pohárika.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre časopis Život uviedol, že naposledy sa napil 26. júna 2012, odvtedy abstinuje. Jeho život sa obrátil o 180 stupňov, teraz sa venuje sebe, priateľom a snaží sa plnohodnotne prispievať do spoločnosti. Čo sa týka jeho hudobnej kariéry, so svojou kapelou odohrá ročne približne 70 koncertov, dva roky sa venoval detskému divadlu v Hnúšti, presadil sa aj so svojou reláciou Miklovica, ktorú vysielalo rádio Rebeca v Martine.

 

Dnes prednáša o alkoholizme a snaží sa povzbudiť ľudí, ktorí majú podobný problém, ako on sám pred rokmi a pracuje s detskou kapelou v Žiari nad Hronom. Počas obdobia, keď sa mu darí vyhýbať sa alkoholu, mu zomrela adoptívna matka, čo bol pre neho veľký úder. Mikla v rozhovore uviedol, že svoj alkoholizmus tak trochu zdedil po svojej biologickej matke, ktorá holdovala alkoholu aj počas tehotenstva. Podľa jeho vlastných slov sa mu darilo nútene nepiť až 18 rokov, keď nastal zlom a dal si tri pivá.

 

Odvtedy chodil pravidelne na pivo. Uviedol, že patril medzi kvartálnych alkoholikov, čo v preklade znamená, pitie, zastavenie ťahu, mesiac nič a potom zase štyri dni na ťahu. Robo skúsil po prvýkrát liečenie okolo roku 2001, no dlho mu to nevydržalo a po 10 dňoch odtiaľ utiekol a pil ďalších 11 rokov. Ako sám uviedol, počas súťaže Superstar, z ktorej nakoniec aj sám odstúpil, bol na absolútnom vrchole svojho alkoholizmu. V roku 2010 sa podrobil protialkoholickému liečeniu v Košiciach a poctivo sa liečil 3 mesiace a jeden týždeň, no aj napriek jeho snahe a vynikajúcim výsledkom podľahol alkoholu znova, a to už po 10 dňoch, odkedy opustil liečebňu.

 

O dva roky neskôr sa rozhodol, že sa pokúsi opäť abstinovať. Vtedy odišiel do Spojených štátov amerických, kde sa mu darilo. No začal sa mu zhoršovať jeho psychický stav a skutočne seriózne začal riešiť svoju závislosť. Nastúpil do protialkoholických kurzov, ktoré ho tak motivovali, že sa im začal po roku viac venovať a dnes svoje poznatky odovzdáva iným. Pod svojím dohľadom má teraz 3 ľudí, ktorým sa snaží pomôcť. Na školách prednáša pre deti, ktoré chce dostatočne vopred informovať o zložitosti problému z pohľadu bývalého alkoholika, čo je častokrát účinnejšie ako naučené texty odborníkov, ktorí nemali nikdy problém s alkoholom.

 

„Snažím sa ich vzdelávať o chorobe, ktorá sa u nás paradoxne stala národným športom“ uviedol Mikla.

 

Odozvy na jeho spôsob prednášok sú pozitívne. Robo sa momentálne cíti oveľa tvorivejší. So svojím otcom, s ktorým momentálne žije, si nažívajú výborne, ich vzťah sa oveľa zlepšil a dnes si už vedia aj spoločne užiť voľný čas. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona