Exstarosta sa priznal k vzatiu úplatku 10-tisíc eur, dostal podmienečný trest

NETKY.SK • 20 Január 2017, 13:04 • 2 min
Exstarosta sa priznal k vzatiu úplatku 10-tisíc eur, dostal podmienečný trest

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na dva roky podmienečne, peňažný trest tisíc eur a zákaz činnosti uložil dnes sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici bývalému starostovi obce Stráne pod Tatrami 48-ročnému Jánovi Badžovi.

slovakia

left justify in out

Exstarosta priznal, že si vyžiadal a prevzal úplatok desaťtisíc eur v súvislosti s výstavbou modulovej školy v obci Stráne pod Tatrami. Tým spáchal pokračovací zločin prijímania úplatku. Súd vyhlásil rozsudok po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú s exstarostom uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.


Úplatok päťtisíc eur pre seba a päťtisíc pre ekonómku obce exstarosta obce Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok žiadal v auguste minulého roku. Peniaze Badžo požadoval opakovane od konateľa spoločnosti zo Spišskej Belej, ktorá mala vykonať práce na výstavbe modulovej školy v obci za 80-tisíc eur. Po tom, ako obec vyplatila fakturovanú sumu 50-tisíc eur, prevzal Badžo 17. októbra od konateľa firmy inžiniera Štefana V. úplatok desaťtisíc eur. Badžo mal za to ešte sľúbiť konateľovi, že vyplatí aj ďalšie faktúry za vykonané práce na stavbe školy.


Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. V prípade, že by Badžo peňažný trest nezaplatil, šiel by na päť mesiacov do väzenia. Bývalý starosta má tiež zákaz činnosti na tri roky, počas ktorých nesmie vykonávať žiadnu funkciu vo verejnej a štátnej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona