Bývalý starosta obce Ladomirová si za subvenčný podvod posedí sedem rokov

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 18:20 • 2 min
Bývalý starosta obce Ladomirová si za  subvenčný podvod posedí sedem rokov

BANSKÁ BYSTRICA – Trest sedem rokov odňatia slobody nepodmienečne vymeral dnes senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pre bývalého starostu obce Ladomirová 51-ročného magistra Ladislava B.

slovakia

left justify in out

Uznal ho za vinného z pokračovacieho zločinu prečinu subvenčného podvodu a za pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Bývalý starosta svojím protiprávnym konaním dostal jednu z najväčších obcí Svidníckeho okresu do nútenej správy a v minulom roku začal na chod Ladomirovej dohliadať štát. Ladislav B. i obhajca sa na vyhlásení rozsudku ospravedlnili a vyjadria sa po jeho doručení. Prokurátor sa odvolania vzdal.

Banskobystrický senát zrušil predchádzajúce rozsudky nad Ladislavom B. a vyhlásil spoločný úhrnný rozsudok za štyri skutky, pričom uznal vinu vo všetkých štyroch prípadoch. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku vo všetkých prípadoch bol starostov postup rovnaký. Kým v prvých troch bol Ladislav B. úspešný a príspevky z eurofondov a od štátu dostal, vo štvrtom jeho protiprávne konanie včas odhalili a stíhali ho za pokus zločinu.

Ladislav B. v septembri 2013 požadoval príspevok na zvýšenie zamestnanosti s tým, že obec spĺňa všetky stanovené podmienky na jeho poskytnutie. Potrebné doklady však nezodpovedali reálnej skutočnosti a niektoré boli nepravdivé a falošné. Takto pripravil Úrad práce a sociálnych vecí a rodiny v Bardejove o 3 600 eur.

Ďalším prípadom Ladislava B. bol projekt na rozšírenie kamerového systému v obci so zámerom znížiť kriminalitu. V žiadosti o nenávratný finančný príspevok opäť figurovali nepravdivé údaje a fiktívne potvrdenia. Tým pre Ministerstvo vnútra SR vznikla škoda sedemtisíc eur.

Aj tretí nápad starostu mal rovnaké podvodné znaky, ako predchádzajúce dva. V septembri 2014 požiadal Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove o poskytnutie nenávratného finančného príspevku 4 500 eur na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti. Účelom príspevku bolo vytvorenie dvoch pracovných miest na funkciu správcu budov, objektov a potokov obecného úradu. Práca mala trvať od októbra 2014 deväť mesiacov. K žiadosti opäť priložil fiktívne doklady. Požadovaný príspevok v plnej výške nakoniec obec nedostala, iba necelých 550 eur, čo išlo na škodu bardejovského úradu.

Na projekt obnovy Ladomirovej ako obce postihnutej povodňou Ladislav B. očakával viac ako 390-tisíc eur z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. No opäť predkladal nepravdivé údaje, napríklad o tom, že obec nemá nedoplatky voči Sociálnej poisťovni, pritom mala dlh viac ako dvanásťtisíc eur. Zdravotným poisťovniam Ladomirová vtedy dlhovala vyše jedenásťtisíc eur. Starosta však v čestnom vyhlásení tvrdil, že všetky informácie v žiadosti sú úplné a správne. Na podvodné konanie Ladislava B. sa zavčasu prišlo a obvinili ho z pokusu zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a z pokusu subvenčného podvodu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies