Bývalý šéf Volkswagenu popiera, že vedel o falšovaní emisií

NETKY.SK • 19 Január 2017, 14:19 • 2 min
Bývalý šéf Volkswagenu popiera, že vedel o falšovaní emisií

BERLÍN - Bývalý generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn pred vyšetrovacím výborom nemeckého parlamentu poprel, že mal dôverné informácie o tom, že firma falšuje emisné testy dieselových motorov.

slovakia

left justify in out

Výboru parlamentu v úvodnom vyhlásení vo štvrtok povedal, že "to nie je tak", že by vedel o škandále skôr, ako sa pôvodne myslelo. "Samozrejme pýtam sa sám seba, či mi unikli signály, alebo som im neporozumel," dodal. S odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie však neupresnil, o aké signály išlo.


Winterkorn povedal, že nebude hovoriť o podrobnostiach, ktoré sú predmetom vyšetrovania prokuratúry v Braunschweigu. Pred poslancami konštatoval, že si cení "otvorený rozhovor". "Nikdy som nemal dojem, že by sa ľudia stránili otvoreného rozprávania sa so mnou," uviedol. Winterkorn z funkcie odstúpil v septembri 2015, niekoľko dní po tom, ako sa v USA objavili správy, že Volkswagen používal softvér manipulujúci emisné kontroly.


Volkswagen vo svojich dieselových motoroch inštaloval softvér, ktorý aktivoval kontroly znečistenia počas testov, ale vypínal ich v reálnej cestnej premávke. Vyšetrovací výbor nemeckého parlamentu vytvorili v júli minulého roka. Jeho úlohou je preskúmať, či nemecká vláda vedela o tom, že emisie vozidiel na cestách sa odlišujú od emisií pri testoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies