Bývalý šéf Trumpovej prezidentskej kampane je za mrežami

NETKY.SK • 8 Marec 2019, 08:18 • 2 min
Bývalý šéf Trumpovej prezidentskej kampane je za mrežami

WASHINGTON - Paul Manafort, bývalý šéf predvolebnej kampane súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol vo včerajších hodinách odsúdený na nepodmienečný trest vo výške 47 mesiacov za finančné trestné činy. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Manafort bol odsúdený za daňové a bankové podvody súvisiace s poradenskou činnosťou pre Ukrajinu. Pôvodne mu za tento protiprávny čin hrozilo až 20 rokov za mrežami.

 

img

 

Manafort pred vynesením verdiktu sudcovi síce povedal, že "tvrdiť, že sa cítim ponížený a zahanbený, by bolo príliš slabé vyjadrenie", výslovne sa však neospravedlnil, na čo sudca aj poukázal pred oznámením trestu.

 

Podľa AP čelí odsúdeniu aj za iný prípad, a to nezákonný lobing, kde taktiež uznal svoju vinu. Za tento prečin mu hrozí až 10 rokov za mrežami. Kancelária osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera v podaní z 15. februára vyhlásila, že súhlasí s federálnym nariadením o odsúdení, ktoré vymedzuje výšku trestu medzi 235 a 293 mesiacmi na základe obvinení z daňových a bankových podvodov, z ktorých bol Manafort usvedčený a ku ktorým sa priznal.

 

img

 

"Manafort sa viac ako desaťročie správal, ako keby bol nad zákonom, a pripravil federálnu vládu a rôzne finančné inštitúcie o milióny dolárov," uviedli prokurátori v podaní, dodajúc že trest odráža závažnosť jeho zločinov a má odradiť Manaforta a ďalších od páchania takejto činnosti.

 

img

 

Prokurátori sa navyše ďalej domnievajú, že Manafortov pokročilý vek by mu nemal byť zohľadnený pri znížení trestu. Okrem iného sa obvinený chystal ovplyvniť aj svedkov v čase, keď už bol obžalovaný za trestnú činnosť v 2 okresoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies