Bývalý šéf tajných Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe. Sudca ho odmietol pustiť na slobodu

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 06:01 • 2 min
Bývalý šéf tajných Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe. Sudca ho odmietol pustiť na slobodu

BRATISLAVA – Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský ostane za mrežami.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie už doručili na prokuratúru.

 

Podľa obhajcu zanikli dôvody kolúznej väzby
„Úradu špeciálnej prokuratúry bolo doručené rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu Pezinok, ktorý zamietol žiadosť o prepustenie z väzby V. P. a ponechal ho vo väzbe pre kolúzny dôvod väzby," uviedla hovorkyňa. Dodala, že zároveň súd nevyhovel prokurátorovi, ktorý žiadal rozšírenie dôvodov väzby.

 

Mohlo by vás zaujímať: V prípade Pčolinského sa objavilo podozrenie v súvislosti s podplácaním policajta

Tökölyová následne informovala, že prokurátor ÚŠP podal proti rozhodnutiu o zamietnutí návrhu na rozšírenie dôvodov väzby obvineného sťažnosť. Bude o nej rozhodovať Najvyšší súd SR.

 

Podľa obhajcu bývalého šéfa SIS Ondreja Urbana žiadosť o prepustenie z väzby dali z toho dôvodu, že v prvom skutku boli vypočutí všetci obvinení a následne kajúcnici. To znamená, že zanikol dôvod kolúznej väzby.

 

Obvinenia Pčolinskému pribúdajú
Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca. Je obvinený z brania úplatkov. Podľa vyšetrovateľa on a bývalý námestník SIS Boris Beňa prijali úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur. 

 

Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára, ukončila odpočúvanie a prestala sa ním zaoberať. Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia - kajúcnici Boris Beňa a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

 

Prečítajte si tiež: Pozrite sa, ako dopadla sťažnosť Zoroslava Kollára proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu

 

Len pred pár dňami mu však pripubdlo ďalšie obvinenie. Pčolinský mal sprostredkovať 10-tisíc eur policajtovi Mariánovi Kučerkovi za to, aby sa neriešili podozrenia voči známej nadnárodnej stavebnej spoločnosti. Tohto korupčného skutku sa mal dopustiť v roku 2020. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona