Bývalý šéf Pentagonu kritizoval Obamu za Afganistan

NETKY.SK • 8 Január 2014, 14:57 • 2 min
Bývalý šéf Pentagonu kritizoval Obamu za Afganistan

WASHINGTON - Bývalý americký minister obrany Robert Gates pomerne tvrdo kritizoval prezidenta Baracka Obamu za riešenie situácie v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Urobil tak vo svojich pamätiach, ktorých úryvky v utorok zverejnili americké médiá. V knihe s názvom Povinnosť: Memoáre tajnej vojny niekdajší šéf Pentagonu píše o tom, ako Obama prejavoval nedostatočnú vieru v afganských ale aj svojich vojenských lídrov.

"Sedel som tam a hovoril som si: Prezident nedôveruje svojmu veliteľovi, nemôže vystáť (afganského prezidenta Hámida) Karzaja, neverí svojej vlastnej stratégii a túto vojnu nepovažuje za svoju," píše sa v Gatesových poznámkach zaznamenaných počas jeho návštevy Bieleho domu v marci 2011. "Pre neho je všetko len o stiahnutí (vojsk)," dodal. 

Gates bol doposiaľ jediným šéfom Pentagonu, ktorý funkciu zastával v administratívach prezidentov z opačných politických táborov. Do ministerského kresla ho v roku 2006 vymenoval vtedajší šéf Bieleho domu George W. Bush a sedel v ňom až do roku 2011 aj za Obamu. V rokoch 1991 až 1993 bol tiež šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona