Bývaly šéf ochrany ústavných činiteľov: Dubčekova smrť vyvoláva mnoho otáznikov

NETKY.SK • 28 November 2016, 12:38 • 2 min
Bývaly šéf ochrany ústavných činiteľov: Dubčekova smrť vyvoláva mnoho otáznikov

BRATISLAVA - Smrť Alexandra Dubčeka vyvoláva mnoho otáznikov. Vyslovil svoj názor v súvislosti s nedožitými 95 rokmi Dubčeka pre TASR bezpečnostný analytik, bývalý šéf ochrankárov a plukovník v zálohe Juraj Zábojník.

slovakia

left justify in out

"Ako bývalý pracovník odboru osobnej ochrany Úradu ochrany ústavných činiteľov SR a neskôr riaditeľ tohto úradu, ktorý vždy patril ku zložkám so zvláštnym policajným poslaním v súvislosti s tragickou nehodou bývalého predsedu Federálneho zhromaždenia Alexandra Dubčeka, sa na túto smutnú udalosť pozerám cez optiku hodnotenia profesionálneho výkonu služby a celkového prístupu k nej. V prevažnej miere ak vo svete dôjde k násilnému úmrtiu chránenej osoby z najčastejšieho dôvodu, a to uskutočnenia atentátu ide toto pochybenie ako následok nezvládnutých bezpečnostných opatrení ochrannej zložky na hlavu osobných ochrancov," povedal Zábojník.

 

 

 

Podľa jeho slov sa len v ojedinelých prípadoch stáva, že zodpovednosť za úmrtie nesie osobný vodič chránenej osoby, ktorý by mal byť a musí byť profesionálom ovládajúcim služobné motorové vozidlo pridelené najvyššiemu ústavnému činiteľovi. "Ak hovorím o profesionálovi, chcem zdôrazniť, že ide o osobu, ktorá musí ovládať toto špeciálne motorové vozidlo za akýchkoľvek vzniknutých okolností na pozemných komunikáciách, ktoré sa môžu vyskytnúť, či už z dôvodu samotného útoku na toto vozidlo alebo kolízie zapríčinenej poveternostnými podmienkami. Je to otázka dlhoročnej praxe profesionálneho vodiča, jeho osobných daností a predovšetkým talentu ovládať a krotiť stovky koní pod kapotou v krízovej situácii, do ktorej sa môže dostať. Preto sa vždy na túto prácu musia vodiči vyberať citlivo a nesmie existovať žiadna protekcia," zdôraznil ďalej bezpečnostný analytik.

 

"Smrť Alexandra Dubčeka vyvoláva mnoho otáznikov. K tejto tragickej havárii som v médiách čítal za tie roky vyjadrenia mnohých ľudí a mám pochopenie i pre také tvrdenia, ktoré boli nielen emočné ale i konšpiratívne. V tomto prípade je to určite prípustné, tolerované a vôbec sa tomu nedivím, pretože išlo o významnú osobnosť v dejinách Slovenska," povedal ďalej Zábojník.

 

"Vrátim sa však k samotnej havárii. Na Slovensku v tejto dobe existovali dva subjekty zaoberajúce sa ochranou ústavných činiteľov. Jedným bol vysoko profesionálny Úrad ochrany ústavných činiteľov SR majúci svoju dlhoročnú históriu a druhým takzvaná expozitúra Federálnej ochrannej služby. Jej vznik bol veľmi rýchly na pokyn Prahy a pôsobenie veľmi krátke, pretože došlo ku vzniku samostatnej Slovenskej republiky a následne potom k jej zrušeniu," spomenul si ďalej bezpečnostný analytik.

 

 

 

"Počas existencie tejto zložky jej pracovníci zabezpečovali ochranu takzvaných federálnych ústavných činiteľov pri ich pobytoch na Slovensku. Ak hovorím o jej rýchlom vzniku, nedá mi nespomenúť, že v žiadnom prípade nemôže byť takáto služba šitá horúcou ihlou a jednotlivé procesy si vyžadujú určitý časový priestor, či už ide o výber ľudí, ich zapracovania sa a následne ich spoľahlivého výkonu služby. Na vedenie vozidla BMW 535, v ktorom sa viezol Alexander Dubček a ktoré bolo konštrukčne postavené na ľahkej karosérii so silným tri a pol litrovým motorom, v tej dobe bez vybavenia pohonu 4x4, musí mať vodič za sebou profesionálny, časový príbeh a mať ho v rukách ako Alexander Veľký svojho divého a temperamentného čierneho koňa Boukefalosa. Naschvál som použil toto prirovnanie, pretože viem o čom hovorím a čo si to vyžaduje udržať sa v ňom celé roky bez nehody, kde vznikajú nemalé tlaky na psychiku vodiča. Chránené osoby prevažne meškajú s odchodmi, majú časové sklzy v programoch, ale chcú byť na miestach podľa plánovaného programu. Ak do toho príde ešte nepriaznivé počasie a všetky tieto faktory, ktoré som uviedol sa zlejú do jedného, nemôže z toho nič dobré vzniknúť. Povinnosť pripútavania sa bezpečnostnými pásmi mnohí z nich opomínajú, hoci ide o ich vlastnú bezpečnosť," dodal mimo iného.

 

"To, že zahynul taký človek ako bol Alexander Dubček, je mi osobne veľmi ľúto, pretože som mal možnosť ešte v porevolučných začiatkoch ako mladý človek niekoľkokrát stáť pri jeho boku pri plnení bezpečnostných úloh, pokiaľ tieto úlohy plnil ešte Úrad ochrany ústavných činiteľov SR, potom už zodpovednosť za neho prevzali iní," zdôraznil na záver pre TASR Zábojník.

 

Na diaľnici D1 v blízkosti českého Humpolca približne 100 km od Prahy havarovalo 1. septembra 1992 auto vezúce Dubčeka na zasadnutie Federálneho zhromaždenia ČSFR. Dubček následne na poranenia zomrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies