Bývalý šéf MMF Rodrigo Rato dostal 4,5 roka za spreneveru zdrojov

NETKY.SK • 23 Február 2017, 19:32 • 2 min
Bývalý šéf MMF Rodrigo Rato dostal 4,5 roka za spreneveru zdrojov

MADRID - Španielskeho politika a bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Rodriga Rata odsúdili dnes na štyri a pol roka väzenia za spreneveru peňazí dvoch španielskych bánk, ktoré v minulosti viedol.

slovakia

left justify in out

Madridský súd uznal Rata a vyše 60 ďalších niekdajších bankárov za vinných zo zneužitia nedoložených podnikových kreditných kariet na financovanie svojho luxusného životného štýlu. Rato (67) sa mal v rokoch 2003-12 obohatiť o približne 12 miliónov eur z fondov bánk Caja Madrid a Bankia. On však akékoľvek pochybenie popiera.

 

Bankia musela byť v roku 2012 zachraňovaná za použitia značných verejných zdrojov, pričom o úspory prišlo zhruba 200.000 menších sporiteľov. Rato počas súdneho procesu argumentoval tým, že podnikové kreditné karty boli súčasťou jeho platu. Ani jedna z transakcií vykonaných týmito kartami nebola nahlásená daňovým úradom.

 

Rato bol riaditeľom MMF v rokoch 2004-07, predtým pôsobil ako španielsky minister hospodárstva a vicepremiér. V rokoch 1996-2004 bol jednou z vedúcich postáv vládnucej Ľudovej strany (PP). Zatkli ho v apríli 2015. Jeho meno figuruje aj v medzinárodnej kauze Panama Papers, pričom sa všeobecne predpokladá, že dlhuje na daniach Španielsku i Paname.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies