Bývalý šéf kartelu Sinaloa utiekol z väzenia

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 10:52 • 2 min
Bývalý šéf kartelu Sinaloa utiekol z väzenia

MEXIKO - Jeden z najväčších mexických drogových kráľov Joaquín Guzmán utiekol v noci nadnes z väzenia s najvyšším stupňom stráženia.

slovakia

left justify in out

Guzmánovi, ktorý v minulosti stál na čele kartelu Sinaloa, sa útek z väzenia podaril už druhý raz. Informovala o tom agentúra AP.

 

Vo vyhlásení mexickej Národnej bezpečnostnej komisie sa uvádza, že Guzmána naposledy videli v sobotu o 21.00 h miestneho času (dnes 04.00 h SELČ) v priestoroch spŕch väznice Antiplano, ktorá sa nachádza neďaleko metropoly Mexiko. Keď sa nejaký čas nikde neobjavil, príslušníci väzenskej stráže skontrolovali jeho celu a zistili, že je prázdna.

 

Mexická polícia okamžite spustila pátraciu akciu v okolí väznice a rozostavila hliadky na priľahlých cestách. Na letisku v meste Toluca, ktoré sa nachádza neďaleko väznice, zrušili až do odvolania všetky lety.

 

Guzmána zatkli vo februári 2014, keď bol viac ako desať rokov na úteku. Drogový kráľ figuroval na zozname najhľadanejších zločincov DEA a v Spojených štátoch čelí početným obvineniam súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou.

 

Guzmána prvý raz zatkli v roku 1993 v Guatemale. Po vydaní do Mexika ho za vraždu a pašovanie drog odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest si aj vtedy odpykával vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v západomexickom štáte Jalisco. V roku 2001 sa mu s pomocou dozorcov podarilo ujsť.

 

Kartel Sinaloa, ktorý Guzmán viedol, pôsobí hlavne v Severnej Amerike, ale jeho aktivity siahajú až do Európy a Austrálie. Kartel je výrazne zapojený do krvavej drogovej vojny, ktorá si v Mexiku od roku 2007 vyžiadala už viac ako 80.000 životov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona