Bývalý šéf Drukosu nepochodil s návrhom na obnovu konania ani na Najvyššom súde

NETKY.SK • 12 Február 2016, 12:56 • 2 min
Bývalý šéf Drukosu nepochodil s návrhom na obnovu konania ani na Najvyššom súde

BRATISLAVA - Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš nepochodil s návrhom na obnovu konania ani na Najvyššom súde SR.

slovakia

left justify in out

Hovorca súdu Boris Urbančík potvrdil pre agentúru SITA, že súd zamietol sťažnosť Mojžiša proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z februára 2015. Mojžiš sa na Najvyšší súd SR obrátil po tom, ako Špecializovaný trestný súd jeho žiadosť o obnovu konania zamietol. Obnovu chcel dosiahnuť na základe nového znaleckého posudku. Senát ho ale neakceptoval ako skutočnosť umožňujúcu povoliť obnovu konania.


V návrhu na obnovu konania Mojžiš tvrdí, a vyhlásil to i na verejnom zasadnutí vo februári minulého roka v Banskej Bystrici, že súdy sa pri rozhodovaní o jeho vine opierali o znalecký posudok Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Ten podľa neho nie je objektívny, ba je klamlivý. Preto si dal vypracovať znalecký posudok bratislavskej inštitúcii Expertízny a edukačný inštitút+ (EEI+). Prokurátor uviedol, že znalecký posudok zo Žiliny má takmer 5 800 strán a 21 zväzkov a znalci na hlavnom pojednávaní vypovedali tri dni. Podľa žalobcu posudok EEI+, ktorý má necelých 350 strán, je absolútne nepoužiteľný a nemôže byť dôvodom na povolenie obnovy konania. Predseda banskobystrického senátu vo februári minulého roka vysvetlil, že súd nezistil také nové skutočnosti, ktoré by umožňovali povoliť obnovu konania. František Mojžiš so svojím obhajcom Jurajom Trokanom síce predložili nový znalecký posudok z dielne EEI+, ale jeho tvorcovia „iba vyjadrili opačný názor“ ako autori znaleckého posudku zo Žiliny. Podľa súdu nie je v ňom nový dôkaz ani nové skutočnosti.


Františka Mojžiša odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku v máji 2011 za pokračujúci trestný čin podvodu na 8,5 roka odňatia slobody a v júni 2012 tento verdikt potvrdil aj senát Najvyššieho súdu SR. Podľa súdov ide o čiastočnú satisfakciu pre približne 25-tisíc poškodených, ktorí vo väčšine prípadov prišli o svoje celoživotné úspory. Celková spôsobená škoda mala byť viac ako 131,5 milióna eur. Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15- až 31-percentný výnos.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies