Bývalý šéf daniarov Miroslav Mikulčík už nie je obvinený

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 15:17 • 2 min
Bývalý šéf daniarov Miroslav Mikulčík už nie je obvinený

BRATISLAVA/KOŠICE - Bývalého šéfa daniarov Miroslava Mikulčíka zbavili policajného obvinenia v prípade zrušenia zmluvy s košickou firmou VSH development. Tej daňováci vyplatili skoro pol milióna eur za to, že na základe predbežnej zmluvy investovala do vlastnej budovy, v ktorej mali košickí daňováci sídliť, no napokon skončili v priestoroch firmy Nitra Invest.

slovakia

left justify in out

Podľa polície na peňažný záväzok voči košickej spoločnosti nebol dôvod a Miroslava Mikulčík obvinili z porušenia povinnosti spravovať cudzí majetok. Bývalý riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík podal voči obvineniu sťažnosť, s ktorou uspel. "Okresný prokurátor Košice I 17. marca 2014 rozhodol o sťažnosti obvineného Miroslava M. proti uzneseniu vyšetrovateľa o vznesení obvinenia tak, že zrušil toto uznesenie vyšetrovateľa a uložil mu, aby vo veci znovu konal a rozhodol," uviedol pre agentúru SITA hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Miroslava Mikulčíka obvinili, že bez právneho dôvodu a akéhokoľvek právneho titulu ako štatutárny zástupca Daňového riaditeľstva SR uzatvoril 15. apríla 2001 so spoločnosťou VSH development dohodu o zrušení zmluvného vzťahu, čím údajne spôsobil Slovenskej republike škodu 483 455 eur. "Prokurátor v rozhodnutí konštatoval, že Miroslav M. okrem iného vychádzal aj z predchádzajúcej zmluvy o budúcej zmluve, z ktorej vyplýva povinnosť pre Daňové riaditeľstvo SR uzavrieť nájomnú zmluvu s VSH development," priblížil dôvody zrušenia obvinenia Filičko. Dodal, že konanie Miroslava Mikulčíka bude v ďalšom vyšetrovaní potrebné posudzovať aj v kontexte toho, že v čase platnosti predbežnej zmluvy s VSH development Daňové riaditeľstvo SR uzavrelo dohodu o nájme s inou firmou, a to Nitra Invest.

 

Košickí daňováci sa podľa predbežnej zmluvy plánovali sťahovať do budovy firmy VSH development, jedna z podmienok bola jej úprava. Z dohody o zrušení zmluvného vzťahu daňováci uznali aj peňažný záväzok za rekonštrukciu, na ktorý podľa polície neexistoval právny dôvod, čím obvinený porušil povinnosť spravovať cudzí majetok. Podľa obhajcu Miroslava Mikulčíka Tibora Timára mala firma nárok na vyplatené peniaze, pretože v konečnom dôsledku škodovala. "Vyšetrovateľ tvrdí, že im škoda nevznikla, lebo zhodnotili budovu, ktorú vlastnia. To je nezmysel. Inštitút skutočnej škody v Občianskom zákonníku bol podľa môjho názoru vyšetrovateľom zle pochopený," hovoril agentúre SITA Timár vo februári. Miroslav Mikulčík už raz obvinený bol. Obvinenie sa týkalo kolapsu daňového systému a po sťažnosti ho zrušili. 

 

Kauzu okolo sťahovania košických daniarov otvoril v apríli 2011 za Radičovej vlády vtedajší líder opozície Robert Fico a prípad potom otriasol vzťahmi v koalícii. Podľa Fica riaditeľ daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík, menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom, prihral vtedajšiemu okresnému šéfovi SDKÚ-DS v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft. Konkrétne prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý malo Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 milióna eur. Podľa Fica budovu pre košický daňový úrad zháňala už aj jeho vláda, ktorá v rámci výberového konania vybrala budovu firmy VSH development a podpísali s ňou na jar 2010 zmluvu o budúcej zmluve na prenájom priestorov. Krátko po nástupe vlády Ivety Radičovej však odoslali firme VSH list, že štát v tom čase nemal na uzavretie nájomnej zmluvy prostriedky. Vtedajší šéf daniarov Miroslav M. vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica odmietol a tvrdil, že výberom druhej budovy ušetria za päť rokov 3,5 mil. eur. Budova firmy Nitra Invest, ktorú si napokon daňové riaditeľstvo pre zjednotený úrad v Košiciach vybralo, bola pritom podľa Miroslava M. v hre už za Ficovej vlády. Ponuku Nitra Investu totiž podľa neho za najvýhodnejšiu označila aj vládna komisia v roku 2008. Bývalá premiérka Iveta Radičová vyzvala Miroslava Mikulčíka, aby prijal politickú zodpovednosť. To odmietol minister financií Ivan Mikloš, ktorý ho do funkcie nominoval. Miroslav Mikulčík sa nakoniec svojej funkcie vzdal po tom, ako premiérka svojmu straníckemu šéfovi Mikulášovi Dzurindovi povedala, že zvažuje svoje zotrvanie na poste predsedníčky vlády. V areáli, kde dnes sídlia košickí daniari, sa v minulosti používal aj formaldehyd, teda rovnaká látka, ktorá mohla byť príčinou zdravotných problémov viacerých zamestnancov. Tí začali mať v lete 2012 zdravotné problémy, sťažovali sa aj na jar minulého roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona