Bývalý šéf 52. oddelenia SIS Dušan K. je za mrežami

NETKY.SK • 20 August 2015, 07:02 • 2 min
Bývalý šéf 52. oddelenia SIS Dušan K. je za mrežami

BRATISLAVA - Bývalý šéf 52. oddelenia SIS za riaditeľa Ivana Lexu Dušan K. je za mrežami. Vo svojom hlavnom spravodajstve o tom dnes informovala televízia Markíza s tým, že muža zadržali minulý týždeň policajti a obvinili z trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

"Od roku 2010 malo dôjsť k neoprávnenému uplatneniu nároku na vrátenie DPH viac ako 600.000 eur a ku skráteniu dane viac ako 1500 eur," povedala pre televíziu Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru SR. Dušan K. je však obvinený aj z ďalších skutkov. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Dušana K. okrem daňovej trestnej činnosti aj z neoprávneného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami," povedala hovorkyňa.

 

Andrea Predajňová z Generálnej prokuratúry SR potvrdila, že prokurátor podal návrh na vzatie Dušana K. do väzby. Okresný súd v Nitre prokurátorovi vyhovel, na čo Dušan K. reagoval podaním sťažnosti. O tom, či ostane vo väzbe, by mal rozhodnúť Krajský súd v Nitre.

 

Televízia pripomenula, že Dušan K. viedol 52. oddelenie pod krycím menom Dušan Pastucha. Toto oddelenie bolo vraj najobávanejším útvarom SIS, ktorý mal údajne hľadať, vymýšľať a hádzať špinu na vtedajšiu protimečiarovskú opozíciu. Za svoju činnosť v tajných službách však Dušan K. nikdy stíhaný nebol.

 

Zároveň mal byť podľa dokumentov ŠtB riadiacim dôstojníkom arcibiskupa Jána Sokola, ktorý však spoluprácu s ŠtB razantne popiera. "Chcem opätovne a s čistým svedomím vyhlásiť, že som nikdy žiadnym spôsobom s ŠtB nespolupracoval," povedal dávnejšie arcibiskup s dôvetkom, že v zoznamoch ŠtB bol zapísaný naschvál.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona